Wednesday, July 29, 2009

HONEY PRAWNS


Akhirnya.... honey prawns dari dayang jack mengisi ruang dibelog ku ini... :) thanks kak dayang Jack, ini pestaim try resipi kak dayang nih!.. lenkali bule share resipi yg lain lagi ek!.ramai sungguh peminat honey prawn ni kan.. ramai jugak para bloggers yg dah mencuba... hmmm... sure laku, macam kat umah aku ni ha!! :) yang kureng suka ponggg bule jd suke.. nape ek? hehhehehe... neeway tima kacih daun ubiiiiiiiii kak dayanggggggggg!!... :P

Tapi, nampak gayanyer lepas ni kena kurangkan ler menu seafood dari rumah ni... huhuhu... arrghhhh.... sangguppp keeeeeee???? :((

Pape ponggg Meh kita sama2 kongsi resipi ni kat sini ye... (C&P dari umah mek nganu jugee nih!! :D )


HONEY PRAWNS


bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara :
Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.



maap ler ye, sbnrnya ni menu dinner ahad lepas, lepas gotong royong letih banget pastu tido jap bila bangun lapar giler weyhh,, terus masuk opis... hehhehe ini ler hasilnye... :P


Ok.. tunggu next n3 ye.... (ntah bila lar gaknye tuh... :P )

IKAN GORENG ASAM JAWA


Memula nampak kat umah mek nganu pastu kat umah Oshin hana pn ado, :P so kena cuba jugak larr kann... Hmmm.. x sangka pulak percubaan menggoreng ikan macam ni mendapat sambutan kat rumah ni especially myKing tambahan pulak dapat ikan merah yang fresh lagi larrr walllaaa... cuma dia kata agak2 lenkali bule x tambah kunyit? hmmm.. camni kena tanya tuan punyer resipi larr ek! camno tu SUe? ok ke x ok? :P

Pape pon aku C&P je larr resipi ni dari umah mek nganu ye... mekacih ye sue.. :)


Ikan Tongkol Goreng Asam Jawa
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..

KACANG BOTOL CILI PADI BERUDANG


Ramai orang buat kacang botol ni sebagai ulam jer kan.. tapi sowii arr, tekak aku ni hanya bule makan kacang botol ni kalo dah dimasak especially macam ni, resipi senang jer.. main campak2 jer, yang penting perut kenyang seyhhh... :))

Bahan2:
seikat kacang botol
7biji cili padi @ secukupnya
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
udang hidup/udang kering - secukupnya
garam n perasa

cara2:
Kacang botol di hiris menyerong
tumbuk cili padi berserta bawang kemudian di tumis sehingga wangi
kemudian masukkan udang (jika menggunakan udang kering tumbuk bersama cili & bawang tadi) bila sudah sebati masukkan kacang botol, garam & perasa, goreng setengah masak sahaja, bila sudah cukup rasa, matikan api dan buleh lah dihidangkan panas2... hmmm... sedappp.. :)



Sila lar cuba... :D

SINGGANG TENGGIRI BERSERAI


Menu yang simple & menjadi kegemaran seisi keluarga, kalo ada sambal belacan perghhhh... lagi terangkat u... nasi pun bule bertambah2 makan.. hehehhe... tp sebab ada patient kat dalam rumah buat masa ni, sambal belacan kena KIV dulu larr ye... :P

Tuesday, July 28, 2009

RESULT

Ok seperti yang dijanjikan.. hari ni aku nak tayang result blood test hari tu... ;)


Alhamdulillah, secara am nyer.. aku lulusssssssss!! kakakakkaka.. yoiyo yooooooo... :)) tapi ada 2 perkara yang dah fail dan perlu diberi perhatian kalo x... sendiri mau ingat larr ye!! :P


Meh Kita sama2 check ye.... hmmm..kalo ada mana2 doktor yang singgah kat blog aku ni..bule le beri advise yang berguna... setakat ni geng bloggers yg berpangkat Doktor, Dr.InaharAli ler kannn.... kang kalo tanya kat Dr. Catlina... lain pulak jawapannye.. ye ker? hehehhehe...ampooonnnnssssss :D

nampak x bacaan uric asid tu?? :((
pastu bacaan kolestrol x baik tu... huhuhu.... :((

Hmmm.. nampak gaya lepas ni aku kena kurangkan pengambilan seafood, kekacang & daging merah.. kalo x sure uric asid aku naik mencanak lagi, patut ler selama ni sll jer sakit sendi2 kat tangan/jari pastu yg terbaru sakit kaki yang teramat sehingga sukar nk berjalan, bila g klinik doktor kata may b pasal muscle kejang, so bila dah buat blood test ni baru ler tahu tahap kesihatan badan kita kan...


yg ni plak dah amik dah tp still x immune.. huhuhu... :((

yg ni mcm bese ler... kurang minum air... :P

Cuma kemusykilan kami seofis ialah... one of the staff telah disahkan mendapat Breast Cancer tp padahal setiap tahun company bagi buat blood test dan setakat yang kami tahu rekod kesihatan beliau adalah memuaskan biarpun sudah berusia hampir 60tahun, kini beliau sedang menjalani rawatan kimo. So kami sangat2 musykil samaada blood test yang dijalan adalah benar2 boleh mengesahkan tahap kesihatan kita?! ;(

Ada sesapa buleh menjawab kemusykilan kami ni... dipersilakan memberi pendapat... terima kasihhhhhhhhhh ye... :)

Monday, July 27, 2009

XTVT GOTONG ROYONG

Semalam (26/7/09) taman perumahan aku mengadakan gotong royong membersihkan kawasan persekitaran, mudah jer sbb setiap penghuni hanya perlu membersihkan bersama-sama lorong rumah masing2 jer... x perlu pergi jauh2 dari rumah... xtvt yang semakin dilupakan, tp Alhamdulillah persatuan penduduk tempat aku ni kira aktif jugak dengan pelbagai xtvt, tp aku kureng dah sejak berfamily nih..hehehhe.. dolu mmg aktif jugak sbb mmg sejak bujang duduk kat taman perumahan ni, ramai yang kenal dengan aku tambahan pulak aku bekerja dengan pemaju yg membina perumahan ni.. hehehehe... kira terkenal jgk ler aku nih!!..kakakkakakka...

amboi3x... kemain lagi 'encik supervisor' abg man (baju coklat yg paling 'kecik' tu.. :P ) tersenyum bila tgk anak2 buah tekun buat kije terutamanya anak bujang yg x penah pegang penyapu/cangkul tu.. :P yg berikat leher tu.. jadi tukang tunjuk jer haritu... kalo x sure satu taman dia tulun bersihkan jugaks.. laki sapo larr tu... :D

sambil wat kije pembersihan diluar rumah ni.. sambil2 tu bule gek trim pokok2 munge (kak sham brbaju ijo tekun mmbelek pokok munge) /pokok mangga kat luar tu.. nasib baik ler ada jiran 'kontraktor potong pokok' abg lan & kak ida yg baik hati sponsor 'sensor' free.. nah! ko lapang sikit depan umah aku tu, pokok mangga dah ditrim, tp hat yg ada berbuah tu, aku x trim ler, insyaallah dapat ler merasa buahnya yg amat manis & harum tu sedikit masa lagi... ishhh.. mcm dah terbau2 jer..bau buan mangga tu... :P

hidup berjiran ni kalo dapat jiran yg sepakat, mmg membawa berkat, tengok ler tu.. kak shikin (yg berlengang sambil pegang tupperware tu..) sponsor makanan lagi.. sambil tengok org trim pokok mangga, dpt lagi makan kek, sandwich sardin & buah doyan.. hehhehehe... semoga murah lagi rezeki akak shikin & abg sani sekeluarga.. persatuan bagi air mineral jer... hehehe.. x per2x.. lenkali bila ada xtvt cenggini bule ler kami prepare lagi acara sampingan yg lebih happening ....

Balik semula cerita asal, oleh sebab malam sebelumnya hujan, maka xtvt bermula sedikit lewat dari yg dijadualkan, tp Alhamdulillah.. mendapat sambutan dari jiran2 tempat aku ni.. ada gak yg x kuar tunjuk muka.. hmm.. bese ler kan... tp kami x kesah, janji xtvt sehat cenggini dapat dilaksanakan untuk tujuan bersama.. kan!kan!kan!.. yang lain tu kira...lu pikir sendiri lerrrrrrr!!! :P



AISKRIM TEMBIKAI


Lagi satu xperiment tertangguh untuk dipostkan.. akhirnya interprem jugakss... hehehhe.... :P

Aiskrim tembikai.... asal idea/resipi dari taukeh soh myresipi.com ... yANi... mmg sedap & sejuk jer lalu kat tekak... :) mudah & sedap!! thank you yani.... :)

DONUT & KUIH RACUN NYAMUK? :)

ni kuih racun nyamuk

P
estaim guna resipi wat donut dari Hasue... hmmm.. mmg x nyesal larr... mmg lembut & gebussssss jer sampai kemalam.. tetamu pn hairan bin ajaib bila aku cakap donut & kuih racun nyamuk ni aku buat petangnya... tp dia kata.. eeeii.. best arr.. still lembut & gebu.. siap mintak resipi lagi... ;)


ni plak donut

Resipi donut ni seperti diberitahu oleh pemunyanya.. kata boleh buat 2 jenis kuih.. 1) donut 2) kuih racun nyamuk... hehheehe bila tengok nama kuih yg ke 2 tu rasa macam seram jer kan... takut pulak kang mau pingsan pulak yg memakannya.. kakkakkaka.. ampppoooonnn ye sue... pape pon akak sangatttttttttttt sukeeeeeeee ngan resipi donut nih!!... mmg classssssssssssss!! :P mEKACIHHH HaSuE....


PUFF DAGING

Sowiii arr.. ini n3 tertangguh sbb bz dengan xtvt lain.. x po arr :P



macam bese ler kan.. antara hidangan paling ringkas dan senang nk buat (tp dengan syarat intinya mmg dah sedia ada kat esbok tu) buatkan puff daging, buat menjamu tetamu yang datang menjenguk myking kat rumah. Iseri kawan myking yg dtg tu ingat aku beli tp bila tengok sendiri kat dapur, x percaya jer puff cenggini ropanye senang jer nak buat sendiri.. hehhehe.. macam bese ler jugak kan.. kongsi ler rahsia didapur ni... :)

BINGKISAN TERIMA KASIH



Kebetulan hari yg sama bday iqa haritu myking buat follow-up so myking kata buatkan sekali cc tanda terima kasih kepada Dr. Mazlan yang telah membuat pembedahan haritu.. tp x dapat nk handover terus ke tuan doktor sbb tuan doktornya ada emergency case pulaks dan appointment myking ditunda keesokkan harinya, doktor x lupa ucapkan terima kasih jugak :) terlupa pulak nk amik gambo sebelum mengikat riben tu.. hehehe... ;) ok larr tu kannn!!

Friday, July 24, 2009

VIDEO & e-CARD bday iqa 09

video


Yang ni plak e-card dari auntie2 di myresipi.com - bertuah badan.. :)


khas dari auntie Hunny... yg selalu manisssssss tu.... ;)

yang ni dari auntie Ham... tokey kedai baju :P

Terima kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...... hug2 kiss2... ;)

Thursday, July 23, 2009

BIRTHDAY IQA


HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO HAZYQAH.......
HAPPY BIRTHDAY TO YOU..........

Alhamdulillah, hari ni genaplah umur hazyqah enam tahun... diiringi dengan doa semoga iqa menjadi anak yang solehah, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik serta dipanjangkan umur, dilimpahi keberkatan didunia & akhirat... Insyaallah... aminnn....


Maaf tuan umah terpaksa undur diri dulu, x larat dh nk meneruskan kata2 & mengetuk keyboard sbb mata dh berat sangat nih! sbb nya ada pada beday girl & kek tuh! esok aku continue ye.. ;) sementara tu....

layannnnnnnnnnn jer larr gambar2 ni ye... kalo sempat aku upload vdeo...



gudnite & buhbyeeeeeee.....

JANGAN ABAIKAN N3 INI!!


Mahu ambil gambar? tp x tau cara yang terbaik? atau x punya kamera canggih? atau bila dah ambil gambar... x tau cara terbaik meng'edit' gambar? dan x punya masa nk hantar gambar ke kedai untuk dicuci?

x usah risau bagai... zaman serba canggih.. cuma siapkan 'ONGKOS'nya sahaja... :)

Sila klik disini untuk keterangan lanjut...

Wednesday, July 22, 2009

GG IQA LAGI??

Sehari myKing balik rumah dah kena masuk opis balik.. hehhehe.. bukan opis kije tu ler.. ni ha... jadi dentist x bertauliah... mencabut gigi dak IqA... ahahhaha... dah ompong dahhh.. dalam bulan ni jer dah 2 batang gigi dia kena cabut sbb nk bagi laluan kepada gigi baru... :)



fuhhh... selamat duit ibu lagi... kakkakkakakka.... ;D

SAKIT TULANG BELAKANG?



SALAM BERSIARAN...
LINTAS X LANGSUNG DARI KAJANG, SELANGOR.. :p


eloooooooooo........ pe kabar sumerrrrrrrrrr.... sehat ker? Alhamdulillahhhh... sehat ye! :)

Rasanye dah seminggu x post pape n3 kat sini, bukan dah x minat berbelog, cuma masa x mengizinkan.. ahaks... so... hari ni jangan muntah ye.. n3 hari ni kita n3 terpanjang dalam sejarah berbelog kot... ahahhaha... telan jer larr ye... :P



ni laporan x-ray sehari lepas operation

Misteri kehilangan idea berbelog sebab.. (misteri? kekekke..) myKing dimasukkan kehospital atas sebab kesakitan tulang belakang yang kronik.. selepas hampir seminggu ditahan diwad doktor menasihatkan supaya dia membuat pembedahan tulang/disc yang rosak. Aku relakan je larr.. walaupon berat hati.. :( sebab.. aku takutttttttttt!!.. huh! macam aku yang nk kena operate.. padahal tuan punya badan.. dah tawakal & rilex jer... :O




Pembedahan dijalankan pada hari Khamis (16/7/09) pada jam 3ptg, masa pembedahan yang diambil lebih kurang 3 jam, selesai pembedahan myKing dihantar keunit ICU untuk close observation, Alhamdulillah..... berkat doa keluarga & rakan2, myking sedar (half consious) lebih kurang jam 7.15mlm.. dan terus ditempatkan diICU sehingga lewat tengahari esoknya kemudian terus dimasukkan kewad biasa.. Banyak peristiwa yang terjadi.. tp x per larr.. aku simpan dalam kotak ingatan jer.. ;)





nampak x 'alien" tu?? :O



serpihan2 disc yg dikorek keluar


Oleh sebab kedegilan myKing, beliau meminta dibenarkan discharge pada hari Sabtu (18/7/09) sbb x betah tinggal diwad - yg lebih penting.. sbb x leh merokok sesuka hati... :P :( doktor pun menggeleng kepala.. akhirnya memberi kebenaran tp dengan syarat myKing duduk diam dirumah & tidak boleh membuat kerja-kerja berat. Pe lagi, malam (sabtu) tu jugak dah ada kat umah.. - Padahal ada seorang lagi patient yang dioperate pd hari Selasa pon masihhhhh duduk kat wad lagi!!.. hmmm... dasar MEREGIL!!! :P




So, sekarang ni myKing masih dalam MC... dan..kehidupan kami.. berjalan seperti biasa ler.. :P

Ucapan TERIMA KASIH yang x terhingga kepada Dr. Mazlan & the a Team di KPJ Kajang kerana berjaya dalam misi kali ni!!!.... :)

Wednesday, July 15, 2009

KARI SOTONG LAGI.....


Memenuhi permintaan anak dara sowang kat umah ni.... Kari Sotong... kebetulan bawak dia p pasar tani semalam, pastu mintak cari yang ada telur.. adededehhhh... macam- macam pulak budak montel sowang ni... tapi belek2 punye belek.. dapat ler jugak yg bertelur tp x banyak lagi pun nk cepat sbb pastu nak antar dia p ngaji pulak.. Masa potong sotong tu.. saje je potong lain2 bentuk.. hehhehe... nampak cam menarik pulak.. lagi pun aritu ada tanya kat kakmek nganu camner nak potong sotong yg kelar2 cam kat restoren tu.. x hengat pulak kekmek ada reply ke tidak... so tu yg wat xperimen tu.. nasib baik jadi.. kekkeke..


Kepada yang nk tau jugak camner nak dapat sotong kelar2 camtu... senang jer... sotong dibelah kemudian kelar2 dibahagian dalam jangan sampai putus pulak ye.. nnt bila dimasak dia akan bergulung camtu dan kelar2 tu akan terbentuk larr camtu.. hehehhe.. sowi eh... x tau nk explain camner.. lebih kurang cenggitu larr... ok... layannnnnnnn.... nasi pun dah masak tu.... :P

RENDANG AYAM


Sowiiii eehhh... menu yg ni lupo nk post sebelum ni... :P rendang ayam ni aku buat malam Ahad lepas pastu paksa sumer orang kat umah makan utk lunch - dinner ahad tu sbbnyer aku wat "hardcore cleaning" sempena nak menyambut pose/raya nanti..muahahhaha.... ye larr kan.. bagi ibu yang bekerja cam aku ni.. masa tu amat terhad, bila dikira2.. hanya ada lebih kurang 5 hari (Ahad) jer yang aku ada untuk buat kerja-kerja pembersihan yg berat2 sebelum nk sambut pose & raya.. kang kalo buat time pose mau terjelir lidah laks... hehehhe... kalo setakat vakum, mop, lap sana lap sini tu.. ok ler kann... itu pn hanya hari minggu jer yg sempat nk wat.. dah ler.. myking x leh nk tolong dalam 3-5 bulan nnt... huhuhuhuuuuuuuuu... :(( ?? Ya Allah, permudahkanlah segala2nya... Aminn.....

BUNGA DARI TOKYO


Rosssssssssssssss..... akak amik munge niiiiiiiiiiii..... akak suke yg ada kaler2 biru/pepel cam ni... sejukkkk jer mata memandang kannnn!! ;)

Mekasih daun ubi Ros...... :)



p/s.akak mek.. ngeeee.. sama lak taste kita ngan... tutttttttttt :P ampooonnnnnssss

Tuesday, July 14, 2009

MANGO SMOOTHIE ICECREAM


Yeeeehaaaaaaaaa..... meh kita makan mango smoooooooooooooooooottthie eskrim... weyyhhhh.. siap tukar lak nama resipi ni... ampuuunnnnnnssss dehh.... :P

Kat umah aku ni kalo ada buah-buahan.. x de sape nk pandang, tambah lagi kalo buah yang kena buang kulit dulu baru bule makan.. eeeeeee... harus menopos cenggitu jer.. geram tau! :( so my sis yg rumah selang bbrape pintu tu.. ada bagi buah mangga 2 biji (pokok dpn umah dia) masa tu masih muda lagi.. since masih muda aku pon buat dek je larr... simpan jer atas meja x tau nk wat per.. lagi pun kalo nk wat kerabu-kerabi ni... kang aku sowang2 jer yg layan... maleh lahh... simpan jer sampai masak :) last2 aku tengok dah lembik dah w/pon kulit nampak ijo lagi... so aku kupas kulit pastu makan sehiris.. makkkk aiiii masam u :( pastu potong sebijik lagi..hmmm... yg ni manis... tetiba.... TINGGGGGGG!!... dapat ler idea nk wat smooottttie ni... sayang kan.. satu masam satu manis, sure buang jer yg masam tu... teringat pulak ada resipi wat cenggini... tp masa tu ingat2 lupa jer larr pe ke bahan nk kena taruk... tp yg aku ingat.. just letak susu segar & blend.. ada tu pulak kata letak yogurt... maap ler.. byk pulak aritu tertgk resipi tp x hengat sapanyer tp salah satu yg aku hengat .. resipi kak yatie.. since mangga tu satu masam satu manis, x yah ler letak yogurt lagi kannn.. kang bertambah masam larr pulaksss... so, campuran nya aku letak susu segar & sedikit gula jer larr... bagi seimbangkan rasa smoootie ni... pastu.. tengok2 x de sapa yg nak makan jam tu.. hmm... masuk peties ler jawabnye..



so semalam, walaupon tengah sakit pewot... aku melantak ler sikit smootie yg dah jadi eskrim nih!.. berdua ngan dak iQa (antoo mangga nih!) hmmm... sedappppppppppp woooooo..... :D mari2..kalo nk rasa... ada lagi stok kat peties tu! nak? datang umah okeyh.. x kose nk ngantor!! :P sendiri mau ingat ya!!... ahhahaha... (paham2 je larr ye sapa itew org yg kumaksudkan... ;P )

wakakaka..punye larr panjang story pasal smooooootie ni ek? ;P

AWARD LAGIIII.... :)

Ya ampunnnnssss... bukan x nak tapi asik terlupa jer nak gantung kat sini. pelupa larrr..ish tu larr orang kata.. jangan makan otak ikan.. ni ler dia.. penyakit lupa dah datang.. nk wat camner.... dah suke kannn... :P




Memula sekali... nk gantung award dari kekanda yang jauh nunnn di nganu... sowi ler kanda ku.. dinda terlupa nk gantung kat sini.. tp tiap kali nk gantung... tukul besi ilang.. kekekeke.. mau ada yg nak kena ketuk pale ni... adeehhhh..... toce kandaku..... ehem2.. sapa larr tu ekkkk??? :P





Yang ni plak angkut kat umah Catlina mama si ein yg tomei montel tuuu.... :) tengkiu cat... ingat jugak kat akak ye.. hehehhe... bese larr kan... kekadang tu bukan x nk angkut mana2 award kat mana2 umah kengkawan cyber tu... tp.... malu ahhh.... ;P sekurang2nya org jemput kat s/box pn ok larr jugak kan...

ish... bukan nk ckp org lain ponggg.. selalu aku pn camtu gak... hehehhehe... sendiri mau ingattt daaaaaaaaa!!! :P ok2.. Insyaallah kalo ada yg sudi lagi nak bagi awards nampak gaya kena letak sumer nama diorg kat sini x pon.. kena jemput kat s/box they all tu kan.... ;) Insyaallahhhh....


p/s.anawahid.. akak dh edit/tambah nama pemberi award ISLAM tu... maap ler lupa lak yg tu awak pn bg gek kat akak.. ampunnnss ye.. & toce... :)