Wednesday, July 29, 2009

IKAN GORENG ASAM JAWA


Memula nampak kat umah mek nganu pastu kat umah Oshin hana pn ado, :P so kena cuba jugak larr kann... Hmmm.. x sangka pulak percubaan menggoreng ikan macam ni mendapat sambutan kat rumah ni especially myKing tambahan pulak dapat ikan merah yang fresh lagi larrr walllaaa... cuma dia kata agak2 lenkali bule x tambah kunyit? hmmm.. camni kena tanya tuan punyer resipi larr ek! camno tu SUe? ok ke x ok? :P

Pape pon aku C&P je larr resipi ni dari umah mek nganu ye... mekacih ye sue.. :)


Ikan Tongkol Goreng Asam Jawa
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..

4 comments:

HaSue said...

uiiii..besonya ikan akak tuh...nampak sedap jer tuh kakkk...(cubit sikit isi ikan..)hmmm...sedappp akak mask..heee

Sue kalo goreng nih memang tak goreng lama kak...suka isi dier basah2 lagi tuh,leh rase asam jawa dier,kan...

Kalo nak letak kunyit tuh terpulang ler kak...ikut selera jer..hehe
kalo nak kaw..lenyek cilipadi skali..hihi

tq kak..menerai resepi simple nih..
jangan lupa hantar utk sue yerrr..hikhik :P

masz_73 said...

hasue,
sedap ek isi ikan tu.. tu ikan merah tu.. mau x beso.. sekeping tu jer dah 7hengget tau x?? mahal gilosss .. ahahhaa...

tu lar pandai2 jer cik abe tu suh ejas2 resipi org.. nasib baik x kena lepuk ngan sue.. :P

myr demam larr... x leh masuk.. tungguuu.. :)

blogresipi said...

jumpa lagi ikan goreng asam nie... sedapnye... rasa cam ikan rebus ke? kite nak buat jugak la...

masz_73 said...

blogresipi,
akak x penah makan ikan rebus.. hehehe.. jakun... tp mmg best arr wat goreng cam ni ada rasa masam masin.. x caya.. p buat sekarang! :)