Tuesday, December 23, 2008

TAUHU GORENG SINGAPURA

Double thump up to ENCIK AH MAT GEBU sbb resipi ni betul² membangkitkan zaman nostalgia kat den!.. ko tau mat.. mak den dulu meniago rojak petis kat kampung den kat Lukut Johor tu..(bukan negori 9 ehhh... ) ..perghhhhhhhhh!!... rojak petis angah mon!!.. muahhaha... sodap gilo!!... tp itu dulu larr..skunk ni omak den dah pencen meniago.. duk umah jadi mem bosar yo!!.. hehehheh...

Pagi² lopeh subuh tadi den dah mengacau kuah rojak ko tu mat!.. wa memang tabik spring! ttooing² kat ekau larr mat!.. x sio².. omak den ngajar ko dulu.. (eh!..yo ko?? dulu omak den ajar lotak petis.. tp ko lupo lotak ko? den pon x lotak .. x do stok!.. :P ) laie satu mat... den dengan banggo eh... mengopipes kan jugak ler segalo-galo eh.. apo yg ko dah buek tu kek sini sekali dengan gamba² tu pon den kopipeng jugaks... ahakss... jangan mara arr mat!.. kan den ni peminat setio ko!!!... kang den merajuk kang... sapo nak pujuk?! hah! jawab²... :P


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa - den nyo 5 koping
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn - den plak x do stok :P)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
4 ulas bawang putih* - den pakai 3 biji yo!!..
5 - 6 biji cili padi* - yg ni den tambah jadi 10 biji... biar teraso kek lidah myking tu... :P
200 g kacang tanah* - den lotak lobih sikit...
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa* - yg ni den pakai jus asam jawa
Sedikit air*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

No comments: