Thursday, December 18, 2008

STICKY CARAMEL CHICKEN WING


Sekarang ni susah betul nak beli ikan yang fresh, kalo ada pasar malam/tani.. baru larr leh dapat, itu pon kena pilih betul² kalo x mmg ikan air batu jer.. :( lagi pulak skunk ni aku kena masak pagi², so kena larr carik yg senang dimasak tapi x jumpa pulak ari ni...

hmmmm... nampak pulak kepak ayam & drummet kat rak.. hmmm.. lama x buat masak cam ni.. pe lagi rembat ler 2 pack.. nak masak pon cepat! aku amik resipi ni dari myr..tuanpunye mutiarazura.. pegawai tinggi ni.. :P tQ arrr..

Resipi akak kopipes jer ye puan zura....ahaksss.... :P

Bahan-bahan :
  • 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
  • 1 sudu besar halia dicincang
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60ml) madu
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
  3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

No comments: