Monday, August 31, 2009

MACAM2 MENU

Salam... bila dah bercuti ni..malass larr pulak nk mengupdate blog.. hehehehe.. nak amik gambo pun malassss... :)

Ok larr ni menu dah jadi baja.. :P


Ayam goreng berempah serai (akhirnya dapat jugak merasa.. ) tq kat love tuan punye resipi.

Aku buat jugak daging tetel masak taucu tp lupo nk amik gamba.. hehhehe.. dh abis baru teringat.. huhuhu.. x per yg tu pun dh bese aku tunjuk kat dlm blog aku ni.. hehehe.. kang ado yg nk muntah tgk menu yg sama jer kat umah ni... abis nk wat camno.. dh menu ulang tayang tu jugak yg menjadi pujaan hati kannnnnn.... :P


sambal ikan bilis, tauhu & tempe


ish..pebenda ni ek? lupo lak pulak... kerabu mangga ~ mysis bagi ~ sedappp weyhhh...


bubur lambuk ~ kak ida (jiran) ~ bagi.. amik kat semejid kott.. sbb dtg ngan plastik bungkus



Pastu, semalam (Ahad) kami adakan majlis (perghh mcm GAH jer bunyinye kann..hehehe) berbuka pose sesama adik beradik, kat sekitar KL ni kami ada 5 beradik, yg lagi 5 pulak disekitar JB. Venuenye kat umah my sis yg selang bbrape pintu dari umah aku tu... Maaf ler x dan nk snap gambo w/pon satu.. kira mmg meriah ler sampai jam 11.30mlm baru kami balik umah.. ngombrol jer.. kata org jowo.. :)) antara menu yg sempat kami sediakan nasi putih, kerabu mangga (lagi? ), ayam sambal, kangkung goreng belacan, sayur campur, ikan bakar kuah asam (yg ni paling sedap larr kan.. ) pastu ada gak beehoon sup & cili kicap, dan tajaan kuih muih & murtabak oleh my kak long.. hehehehe tu beli jer.. pape pon sesekali dapat berkumpul adik beradik camni, mmg seronok kannn... ;)

p/s. adik beradik kat johor x wat majlis makan2 ker? ahaksss... kalo buat jgn lupo kitaorang ye.. :P


Saturday, August 29, 2009

PUDING SUSU COKLAT UHT



Semalam pegi pasaraya Bin****... nampak pulak jelly mould bentuk kitty cat ni.. murah sgt & comelll nyerrr..., tu yg sempat jugak buat dessert tuk buke pose semlm tu.. tp aku buat setengah adunan jer sbb tau bulan pose ni bila masing2 dh makan nasi.. benda2 yang lain tu x pandang sgt dah.. so kita posing lepas buka pose je larr ye.. hehhehe..



Resipi asal oleh love2cook myr. thanks love, cuma rasanya kalo guna susu segar sepenuhnya lagi lemak kot.. (ganti air dgn susu) Ramai jugak yg dh buat.. syoknye bila tengok efek kat atas puding tu kan... :)




model puding susu UHT ... :P

CERITA SEMALAM & MENU SEMPOI

Ini cerita semalam... sepatutnya dh put n3 this morning tp ntah knape my opis pc wat hal laarr pulaksss x leh sign in kat blog.. uishhh.. poluh sakan jap acik.. kekkeke (mcm hape jerr kan!! :P )

Meh kita mulakan sinopsis terawal cerita semalam ye... (cerita bergambar ok! )



budak ni semalam cakap beriye2 nk pose penuh, dah ler bangun makan sahur, x nak makan nasi goreng (bukan pebret dia pon.. sll nk nasi putih jer) so aku buatkan mee sedap goreng 2 bungkus, share makan dgn aku & dak zery, kami mkn sikit je sekadar melepas hajat sbb mee ni mmg sedap wooo... :P ok bac to the story.. budak ni tipon ibu dia kat opis jam 12.30tgh hari kata dia still pose.. n akan pose penuh tp dengan syarat ibu kena belikan KFC pastu kena dapatkan borang utk jadi member chicky club (smlm surat KFC cC sepupu dia trmasuk dlm post box kami tu sbb meroyan nakkkk jugak jd member KFC CC nih!!) so ibu pon ok je larr memandangkan anak kesayangan (2-2 pon sama sayang...tau) masih kecik (tp badan beso..hehehe) . Bila petang balik dari opis, ibu pun pegi larr beratur kat kaunter KFC... punye larr lama tunggu (15 minit) baru turn siibu, lepas buat pesanan baru teringat nk tanya pasal borang KFC CC tadi.. so cashier tu ckp kena beli KFC chicky meals baru bule dpt borang tu.. so siibu tanya boleh x tukar salah satu order tu td dgn KFC KM, cashier kata x boleh sbb dh key-in.. (huh! setau aku bole jer cuma mintak sp/visor slot in card (x tau nama) pastu bole cancelled that particular order then key in new order ~ ewaahh slang pulak :P ) ~ kalo betul angguk kepala ye..) ok larr sbb x leh, si ibu order larr KFC KM just utk dpt kan borang tadi... (uishh.. panjangnye n3 ni.. :P ~ sesapa penat baca bole terus scroll kebawah ye.. ~


tengok tu!! nakallll :)

Balik jer kerumah.. sampai kat depan gate, budak ni ada kat luar ngan abahnya.. siap tulun bukak kan pagar.. (sooo sweet..) pastu si ibu parking kereta & dengar budak ni teriak.. IBU! ADIK X POSE.. ADIK DAH MINUM RIBENA, MAKAN COKLAT & GULA2 KAT UMAH SYAHMI (jiran sblh umah, sblm abahnye g solat jumaat tinggalkan dia kat situ pastu x nk balik sampai le petang) soooooooooo...... si ibu terus... ler muka kelat... hampa... terus cakap kat dia 'IBU X NAK KAWAN ADIK' budak tu jawab kenape? 'SBB ADIK KATA NAK POSE PENUH TP ADIK X POSE.. HUHUHU.. (buat2 merajuk) pastu budak tu jawab ' OK2.. ESOK ADIK POSE EK.. ADIK SAYAAAANNNGGG IBU, IBU JGN MARAH EK!..' sambil peluk siibu.. hmmm... mcm tu ler budak tu... pandaiii amik hatii.. pastu terus larr dia ngap KFC tuh!.. iqa2.... :)
Semalam dia pose setakat jam 3.30ptg saje... rugi jer kannn... :(



x nk tayang beso2 nnt ada yg terringgiiinnn.. huhuhuhu.. ampooonnnsss :P


Ok.. bac to menu buka pose... still menu simple sempoi..


asam pedas ikan tongkol


sayur kobis berudang


telur dadar

dan ada dessert... (gambar kat next n3) :)

Hidangan siap kurang dari 1 jam ;)

Friday, August 28, 2009

SUP AYAM BERKENTANG



Sayur ada, sambal sotong pon dah ada, hmmm kena larr buat satu lagi hidangan untuk mencukupkan korum hidangan buka pose semalam kan... hajat hati nk buat ayam goreng berempah serai tp masih x kesampaian lagi pun mmg x sempat nk marinate lelema pulak ayam tu nnt rempah ratus tu x masuk dalam daging ayam tu kann... so meh kita buat sup ayam lar ye.. ni pun lama jugak x buat, kalo buat pun dulu untuk dak iqa & zery jer yang layan. Semalam sedap pulak menghirup sup ayam panas2 nih.. ishh.. pose ni.. jgn imagine lama2 sangat ye.. kureng pahle pose nnt :))

Resipi simple jugak :

4 ketul daging ayam dipotong kecil2 ( mcm ni lebih sedap makan banding seketul beso2 tu.. )
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - diketuk
1 biji kentang - dipotong kecil2 juga
Rempah penumis (bunga lawang, kayu manis, pelaga & cengkih) jika ada sup bunjut pun ok jer
garam/aji secukup rasa
air secukupnya

bahan hiasan :
daun sup, daun bawang & bawang goreng

cara2:

Tumis bawang besar, bawang putih, halia & rempah penumis sehingga wangi, kemudian masukkan ayam yang telah dipotong, cuci & tos, kacau sebentar biar ayam kecut/keluarkan air, kemudian masukkan air, biarkan mendidih & ayam setengah masak, masukkan kentang, garam & serbuk perasa secukup rasa (opss.. pose ni agak2 jer larr ek) , biarkan sehingga ayam masak & kentang empuk, tutup api kemudian hidang panas2 taburkan bahan2 hiasan tu ye... siap!


SAMBAL SOTONG


Lama sungguh x buat sotong masak sambal, konon2 nak cuba jenis/cara masakan yang berlainan bagi sotong, macam2 aku dah try sumbangan resipi kawan2 sumer.. setakat ni tiada satu pun jenis/cara masakan sotong tu x memenuhi citarasa orang dalam rumah ni, sumer suka.. terima kasih ye kawan2.. (dgn tone yg penuh sopan santun ni tau.. ahaksss )



Walaubagaimana pon... sambal sotong jugak yang tetap menjadi pujaaan hati... hehhehehe... licin liao.. mmg x dan nk simpan tuk sahur! :P

Resipi simple ni pun sumbangan pes cili mesin yang aku buat semalam tu.. just tambah hirisan bawang besar dan sos tiram. senang jerrr.... kurang 10 minit dah kawtim :P

SIEW PAK CHOY BERSOS TIRAM



Siew pak choy bersos tiram, antara juadah berbuka pose semalam, ini ler yang paling senang nak buat jadi pada sesiapa yang satu kapal cam aku ni.. (suri rumahtangga sepenuh masa pun bole) bule ler masak sayur ni. Senang ajer.. semalam kan dh siapkan pes bawang putih, ambil sesudu makan, ditumis sehingga wangi kemudian masukkan sesudu makan sos tiram dan sedikit air, kacau goreng sebentar kemudian curahkan atas sayur siew pak choy yang telah dicelur.. siap! sayur ni boleh jugak ditambah cendawan shitake ... mmg sedap!



APA2 AJER...

Selingan dipagi Jumaat...



Kejadian diopis aku pagi ni.. (sekarang ler.. ) :p

Kesian kan... pagi tadi bangun sahur jam 4.00 pagi terus x tido2 lagi sebab tu skunk ni ngantuk sangat.. hehhehehe.. sementara dipanggil untuk berjumpa dengan boss aku.. sempat jugak melelapkan mata.. ish3x.. nasib baik x trus landing kat 'armrest' krosi tu.. :))

ini ler akibatnya bila dah tua masih jugak nak cari duit tuk diri sendri.. :P


P/s.orang dalam gambar tiada kaitan dengan pose & sahur ye.. :P

Thursday, August 27, 2009

DAGING MERAH ALA THAI


Bila buat blog walking, macam2 resipi aku jumpa & sumernyer tingin nak buat tp nk wat camner aku ni kan ibu berkerjaya..ahakss.. masa untuk memasak dihari biasa tu amatlah terhad sebab tu larr sumer masakan yang aku buat sumer sempoi gilers jer..janji perut kenyang ye.. kalo nk buat kuih muih.. mmg x dapek larr den nk membuatnya.. so.. kalo sempat singgah jer larr yg kat tepi jalan tu x pun p kat bazaar ramadhan yg terdekat jer..macam2 ado!!

Semalam pestaim dak iQa dapat puasa penuh.. ALHAMDULILLAH... akhirnya termakbul juga doa kami.. harap2 dak iQa boleh meneruskan ibadah puasa penuh untuk tahun ni.. tp kami x pulak memaksa, jika dia boleh buat penuh, Alhamdulillah, jika tidak pon x mengapa cuma bagi nasihat dan dorongan jer untuk dia berpuasa lagi esoknya.. dulu dak zery dah mula puasa sejak umo 6 tahun jugak tp x cukup sebulan, bila darjah 1, dia demam 2-3 hari x pose, pastu sejak darjah 2 hingga larr sekarang Alhamdulillah.. puasa penuh.. budak ni mmg x banyak kerenah kira mengikut cakap, x penah sekali pun dia mengadu nk bukak pose masa kecik dulu. tp dok layan game jer larr seharian :P bila dengar adik mengadu mcm2, mula larr dia bengang jer... kakakkaka... 'mengada2' -katanye..

Seperti biasa, dak iQa akan menalipon aku kat opis 2-3 kali sehari, bila dia kata dia masih berpuasa, aku tumpang happy jer larr sambil bagi dorongan lagi pastu tanya dia nak makan apa untuk buka puasa.. tp dia jawab, adik nk ibu belikan adik 'keyboard'?! hehhehe.. bukan keyboard komputer tu.. tu haa.. alat music tu.. dh lama dia mintak tp aku jer yg x belikan pasal nnt memekak jer.. lagi pun kat laptop mainan dia pun ada function keyboard jugak tp bateri dah kong, so aku janji utk belikan bateri baru jer.. hehehhehe.. setakat ni dia setuju jer.. :)


Pastu aku cakap nnt aku masakkan daging masak merah pebret dia, lagi larr dia suka, so, intai2 resipi aku dapat ler resipi sempoi jugak ni.. asal oleh Jeezy (Myr) senang nk buat tau.. lagi pun jimat masa jugak tu.. meh kita intai2 resipinyer ye... (aku C&P dari umah kak DZana.. halal je larr ek!) to Jeezy, anak acik sukooooo.... tqsm...mmmuuuuahhhhhhhh.. ;)


Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)


Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris



Pastu aku masak jugak Kari Ikan Tongkol ala India - x sempat nk amik gambar tp kalo nk resipi amik kat sini ye... resipi mudah jugak tu.. sekejap jer dh siap! bayangkan ye.. aku sampai rumah jam 5.20ptg terus kedapur masak nasi pastu terus menyiapkan segala bahan2 (termasuklah bahan2 TIPS tadi tu.. pastu berhenti jap solat Asar, pastu baru start masak semula pd jam 6.40ptg dah akhirnya siap 3 jenis lauk + nasi pada jam 7.15mlm... hmmm.. amacam? mudah jer kan kije memasak bila sumer keperluan sudah disiapkan awal2.. (eksen sikit.. akakka..)

TAUGEH GORENG sempoii..


Antara menu berbuka semalam.. sempoi jer sayur taugeh + tauhu + kucai + cili merah - hmm.. dah siap pes kat bawah tu.. senang kije larr kan.. ceduk jer sesudu pastu..goreng jer larr.. campak jer sumer tu.. :P

TIPS MUDAH

Meh kita bagi tips sikit untuk ibu2 yang bekerja.. untuk anak dara yg bekerja pun bule juge tp yg duduk sendri larr kan.. sbb yg duk bawah ketiak mak bapak tu, sure balik kije sumer hidangan dah siap terhidang kan... hehehe..

Bukan tips apa pongg.. ni haa.. sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ni, ramai kita yang terkejar2 kedapur lepas balik kije utk memastikan makanan berbuka puasa terhidang sebelum azan maghrib berkumandang kan.. lagi pun kalo yang punya anak ramai tu, kalo nk beli kat pasar ramadhan tu sure x larat sbb sumer makanan yang dijual amatlah mahal harganye.. kita pun paham, kalo diorang x letak rega camtu.. mmg x kemana larr kan.. mana untung mana nk bayar pekerja & mcm2 lagi lar kan.. x buleh jugak menyalahkan pekedai/peniaga sbb rega makanan yg dijual mahal, dh memang rega bahan2 mentah pun mahal jugaks.. so sama2 larr kita paham memahami. Tapi ada jugak tu yang sengaja letak rega mahal gilos..hmm.. sendri mau ingat larr nk jawab kat Yang Satu tu kannn... :)

Ok, sebenarnya bukan susah sangat pon kalo kita masak sendri kat umah, cuma mesti nak ada vitamin R ajer.. tp kalo virus M menyerang.. x dapek acik nk nolong dohhh... poie yo larr kek bazaar ramadhan tu... tunjuk2 pastu ulur je larr RM tu kannn ;P

Ok..banyak lak membebel arini.. :P mari kita lihat apa bahan2 nyer ye puan2/tuan2, adik2 sumer.. :) padahal tips nye sikit jer..kakkakkaka..

Memula kita mulakan dengan cili mesin/blender - yang ni mmg dah lama aku praktikkan, bila ada cili mesin ni mmg senang nak masak, ceduk jer brape banyak nak pakai.. senang u..

Pes Cili Kering

Bahan-bahannye :
Cili Kering - RM2
3 labuBawang besar
10-15 ulas bawang putih

Cara2 :
Potong cili kering buangkan bijinya ye, cara paling mudah, potong menyerong pastu gunakan tapis berlubang (macam kat gambar tu) kemudian diayak - macam kita ayak tepung tu ler.. nnt biji2 cili tu akan jatuh.. so yang ada sikit2 kat cili tu x per larr.. kemudian direndam dengan air panas dalam 15-20minit, kemudian ditoskan


Campurkan bawang merah & putih yang telah dipotong dengan cili kering tadi kemudian diblender sehingga halus... masukkan dalam tippuware & simpan didalam peties (yg kat bawah tu jer) Insyaallah buleh tahan sampai 2 minggu.. tp yg byk mkn cili mesin tu.. seminggu pun leh abis tu..

anda boleh mendapat se-tippuware eskrim Nes** cenggini tauuu...


Pes Bawang Besar/merah & Bawang putih

Bahan-bahan:
sebanyak mana bawang besar/merah/putih yg diperlukan


Cara2:

Blender jer larr.. + sikit air ye.. :P

Bawang besar/merah yang dh siap diblender - jgn hancur sgt sbb bila nk
masak sayur tu terasa larr bawang tu kan..

Yang ni bawang putih- sama jugak diblender mcm bawang besar kat atas tu


Nah!!... sedia untuk diguna pakai... sila tutup tippuware ni ye sblm dimasukkan kedalam peties untuk mengekalkan rupa pes2 ini sbb tiada bahan pengawet digunakan dlm iklan ini... :P



Untuk bahan2 mentah seperti ikan/daging/udang/sotong dll tu, beli lebih awal kemudian dicuci bersih kemudian diasingkan dalam tippuware, bila nk masak amik je yg mana satu, sebelum pegi kije keluarkan dari bhg sejuk beku ke bhg bawah (dalam) peties, bila kita balik kije dia dah cair and terus boleh masak dah..

Untuk mengekalkan kesegaran bahan2 mentah especially udang, tabur & gaulkan sedikit dengan gula sebelum disimpan.



Selamat Menyenangkan diri sendiri ye ibu2, bapak2, adik2 sekelian... sehingga berjumpa lagi.. ;)

Wednesday, August 26, 2009

MARI LAYAN...

Mari kita layan video dak iqa waktu umo 5 tahun sementara menunggu waktu nak buka pose... kalo nk gelak tu.. jgn terlebih ek.. nnt kurengg pahle pose... tingge kepale je nnt... ngeeeeeeeeeee :))


video

Negaraku versi budak 5 tahun :P




video

mari baca sifir bersama ku... :P



NOTA PENTING

SBLM DENGAR SILA KLIK BUTTON NYANYIAN KAT SLIDE SEBELAH KANAN TU YE... :D


SAMBAL TELUR KACAU

Sejak 4 hari berpuasa ini ler satu2nya hidangan yang aku sempat masak.. nggeeee... ghajin x? sowiii ehh.. bukan kita x nak masak tp myking yg mintak aku beli jer kat bazaar ramadhan tu.. hmmm... baikkan laki den!! muahahhahaha... :P


Sambal Telur Kacau resipi amik kat umah dayang semalam, ye larr kan dh myking suh beli jer.. so yang ni wat tambah2 jer larr... smlm aku beli keli berlado, lemak cili padi pisang muda, sayur campur & lemak cili padi ikan tenggiri, wat gonyel2.. roti john, talam berlauk, kole kacang dan aku wat sendri milo panas..teehehehee...

Yang x bestnye kalo beli ni... selalu jer x abis, pastu kalo nk simpan wat makan sahur pn x de sape nk makan.. kdg2 basi cenggitu jer.. bazir kan!!.. tadi sahur pun, myking masak kan maggie kari + sawi + telur + fishcake... heeeeeeee.... ghajin tul laki den tuh!.. queen tukang makan jer.. sbb ari2 makan nasi pun boring kan.. ;) sesekali tukar menu sempoi.. nasib baik budak2 pun x kesah..mmg suka sgt pongg.. belasah jer larr..

Dayang, mintak ijin c&p resipi kat sini ye.. buat rujukan... :)

Sambal Telur Kacau

Bahan-bahan :
  • 3 biji telur
  • 1-2 sudu makan cili kisar
  • 1 ulas bawang putih (diketuk)
  • sedikit lada sulah
  • sedikit garam
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Satukan telur dgn garam dan lada sulah di dalam satu bekas dan pukul sedikit.
  2. Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan cili kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan bawang besar.
  4. Akhir sekali masukkan telur sambil dikacau hingga masak.
  5. Hidangkan dgn nasi panas. Sedap!!!


So, pendekkan cerita.. Insyaallah nnt petang aku masak larr ye.. list pun dah ready tp rasanye x de larr xtravaganza mana pongg... .. janji ada benda nk dimakan buka pose nnt... tungguuuuuuuu....(tygn amal sllnye dibuat keesokkan paginye ye... ) ;)








Tuesday, August 25, 2009

MOH KITA NYANYI

Mari kita menyanyi..

video

budak yg pose sekerat hari :P
duduk diam2 dalam bilik rupa2nya menyanyi sowang2 sambil amik video sendri.... hehhehe..

Monday, August 24, 2009

MEE SIPUT GORENG ALA JAWA



Salah satu juadah istimewa yang disediakan oleh MIL semalam, anak menantu mithali ni..tukang kacau2 jer..ahakss... mee siput goreng ala jawa, kata MIL mee cenggini selalu dimakan/disediakan oleh orang2 berketurunan jawa (keturunan arwah FIL) dimakan bersama nasi ambeng.. ooOOO centu ek? hehehe.. ingat makan cam buat mee goreng bese tu jer.. rasanya ramai geng2 bloggers yg keturunan jawa macam ika @ ijah, mak yung hana, Lemongrass, ana wahid.. (weyhh sapo laie ek? lupo dah... :P) dah bese makan mee siput style cenggini kan..

Bila dimakan dengan nasi.. sedap gak larr weyyhh... Meh ler kita kongsi resepi yang diberi dek MIL i yang sporting itewww.... tp ni kira resipi agak2 & campak2 jer ek.. kalo nk wat..ikut sukatan memasing ye.. nk pedas atau tidak..


Bahan2

5 sanggul Mee Siput
4 sdb Cili mesin/boh
3 ulas bawang putih - cincang
5 ulas bawang merah - hiris
4 biji cili merah - dihiris
sayur kobis/sawi/taugeh/kucai - lagi banyak lagi sedap
daun sup/saderi - dipotong halus
tauhu goreng - dipotong
kicap masin - secukupnya
kicap manis - secukupnya
garam/aji - jika perlu
Minyak utk menumis
Air -secukupnya

cara2

Mee siput direndam hingga kembang kemudian ditoskan. Tumis bawang putih/merah hingga wangi kemudian masukkan cili mesin/boh & cili merah potong.. tumis sehingga wangi kemudian masukkan mee siput tadi, tambah sedikit air, kacau/gaul sehingga sebati kemudian masukkan sayur2an & tauhu, tuangkan kicap manis & masin, last sekali masukkan daun sup/saderi kacau goreng hingga sebati dan masak... hidangkan panas2 dan dimakan bersama nasi..

* boleh juga dicampurkan dengan udang atau ayam jika mahu



selamat mencuba :)

IQA & SEPUPU

Puasa pertama kami sekeluarga pergi ke umah MIL di Ampang.. lama x g sanun especially sejak myKing asik keluar masuk hospital je 2 bulan lepas. Bila dah berkumpul reramai tu bese ler..gamat umah MIL.. hehhehe..


iqa wif cousin sister Fifi & new bb in de house - Adam (anak angkat kakLong)

Saturday, August 22, 2009

CENCARU KICAP BERCILI

HAAAAAA... jangan terkejut k.. pagi2 ni n3 pasal lauk pauk pulak ye... hehehhehe... kitaorang pose ler..(insyaallah..) tp saje je nk bagi n3 ni kot2 ada yg tengah fening2 kepala nk masak pe tuk berbuka petang nnt... pilih ler.. ye.. kot2 kat sini x de yang menepati citarasa.. moh cepat2 mintak tulun kat pak google ye.... :)



Hmm.. lama betul x buat masak lauk2 guna kicap tau... rasa macam budak kecik pulak kalo buat masak2 buh kicap ni kan... tp semalam malam.. ni ler antara lauk tuk dinner kami... cencaru kicap bercili..hehhehe.. memandai jer letak nama tu... sbb nya aku ada wat penambahan sesudu cili mesin.. tengok2 myKing pun layannn jugakkk... :P


SPAGGETHI BOLOGNESE WITH WHITE SAUCE


Maap ler ye.. ini bukan menu hari ni ye... tp x dapat (alasan...) nk mengn3.. sbb dh upload gambar kat lappy.. tp lappynye dah dihantar jumpe tuan doktor..kekkekeke... sakit teruk diserang virus .. tp bukan H1N1 ye.... :P


Spegetti ni aku wat untuk perabiskan saki baki sos buat lasagna aritu.. (n3 lasagna kemudian ye sbb nk wat n3 panjang lebar sikit.. :P ~ tungguuuu...)


P/s.Dr.Zaid... bila nak antor lappy i tu??? ado org dah meroyan dah niiii.... :P

HOKKIEN MEE HOON


Hokkien Mee Hoon ni sama jer cam mee hoon goreng yang selalu kita buat tu tp kalo nama dia hokkien.. kena lar letak kicap PEKAT banyak2.. ngeee.. kena itam.. pastu kasi kuah/basah mee hoon tu.. sedappp... lagi pon mmg dh terbiasa makan mee/mee hoon nak yg kaler itam jer.. kalo tengok yang warna merah tu.. kureng selera sikit.. agaknya penangan kije berbelas tahun ngan cina kot... :P

X sangka myKing yg mmg anti mee hoon bule tambah makan.. kakakkaka... sedap pulak kata dia.. lenkali bule buat lagi... tp mesti nak itam cenggini..... yesss bosss!! ;)

Cuba larr buat untuk berbuka nnt... :P

SAMBAL SARDIN


Sambal sardin pebret dak iQa... siap peringatkan lagi kalo lupa nk masak lauk pebret dia ni..


KAD RAMADHAN AL-MUBARAK lagiiii....

Perghhh...bersusun2.. kad ucapan sempena menyambut bulan mulia bulan Ramadhan ni ye... meh kita check sapa yg punye pulak kali ni.... tengkiu berimuch ye kengkawan... hehhehe.. umah kita x de kad tp ... KALIAN TETAP DALAM INGATAN.. ceeewahhh.... :)

dari mek Sie... Ijah @ Ika @ Siti Khadijah... nunnnn jauh di Bangkok..

angkut sekali 2 dari umah kak ina KL ~ nasib baik sempat amik kalo x mau kena piat tinge :P ~



dari Alongroz yang seberang laut China Selatan...


Ya ampooonsss... telan air liur jap... :p amik kat umah Zaliana


Yang ni akhirnya... (yg betul2.. :P ) dari umah Linda... hehhehe... konpius eh semlm tu.. :)