Tuesday, June 16, 2009

KARI SOTONG


Setelah mendapat sokongan ramai petang tadi.. :P dengan sukacitanya aku masak kari sotong hari ni.. selalu asik buat sambal jer.. boring gak kan? tp boring2 pon.. memang kalo dibuat sambal sure laku punye.. ahhahaha... sebab kat umah ni boleh dikatakan sumernye dah boleh makan sambal especially my montel tu.. hehehhe... asik sekali kalo dapat makan sambal.. hari tu kat umah MIL siap boleh makan sambal belacan lagi.. berpeluh macam orang lepas mandi jer.. :) tapi my montel tu x berapa suka sangat makan sotong.. x tau kenapa.. tapi si abang.. jgn cakap ler.. siap jeling2 lagi kot2 sotong kat pinggan adik x dimakan... siap tanya " iqa nk sotong tu x?" ahahhahaha... aku gelak je larr... haiii... begini le kalo dapat anak yg kuat makan... memang x membazir punye lah.... :))

Ini rasanye pestaim aku buat kari sotong nih!.. hmmm... sedap gak lah... selalu nampak kat rak restoren mamak jer.. tp takut nk makan sebab tau sure mahal gilers rega dia.. kakkakaka...



Ok larr... next time boleh buat lagi.. tengok myking bertambah2 lagi makan dinner tadi tu... :P

cau cin cauuuuuuuuuuuuu........



p/s.Ahkak mimi.. resipi tunggu no... ahdek dh ngantuks banget nih!... :P tunggu ye....

Cont....

To Ahkak Mimi.. ini ler Resipi sempoiku :P

Bahan²
  • 500gm sotong -dibersihkan apa yg perlu / suka ati nk potong camner..
  • 2 peket kecil serbuk kari (ikan/seafood)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • 1sdk rempah campur (yg ada ketumbar, biji sawi dsb)
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 cawan air asam jawa - tidak perlu pekat sgt
  • 2 cawan air / secukupnye
  • 1 kiub ikan bilis
  • garam & perasa - jika perlu
  • sayur2 yg patut - bendi/tomato/cili hijau - suko ati larr :)
Cara² penyediaan :

Tumis bawang merah/putih/halia yg telah ditumbuk hingga wangi kemudian masukkan rempah campuran, daun kari (tumis sebentar) dan serbuk kari (masukkan sedikit air) supaya tidak hangus , tumis hingga wangi kemudian masukkan air asam jawa & air selebihnya biarkan hingga mendidih, masukkan sotong & sayur-sayuran tadi dan akhir sekali letak kiub ikan bilis, garam & perasa (jika perlu) dan biarkan mendidih/masak.

tips : ketika menambahkan air tu, agak2 ler ye..jangan cair sangat kuahnye.. masam & masin kena seimbang ye.. sebab kari ni x menggunakan santan... kalo x nnt kurang kick! :P kiranye aku masak ni lebih main campak2 jer.. lain tangan lain cara & rasanya.. sendiri mau ingat ye.. sama2 ler kita belajar...

sekian... sonang bai tu!.. :)

No comments: