Sunday, November 2, 2008

KEK LAPIS HORLICKS & MILO

Dah brape lama daa.. nak coba² buat kek lapis ni.. asik dok perati kat umah owang jer.. so, petang tadik daripada melayan mata yg nak tido jer.. baik aku cuba buat kek ni..kkekeke.. maap larr ye.. budak baru belajar.. jonuh den berulang alik dopan oben.. akhirnye lps -+ 2jam.. jadi ler kek lapis ku yg pertama... tapi aku buat 1/2 adunan jer.. pasal nak mencuba kan... kang x jadi x ler terasa sangat..ye x!!

Resipi kek lapis ni aku amik kat umah CIK MAT GEBU kita tu.. belek punye belek.. terberkenan kat resipi paling sempoi ni.. bahan² pon ada.. so..layan je larr

Hah? nak jugak aku tepek resipi kat sini?? ishh3x.... kalo camtu..den kopipes yo larr dari umah Mat tu yo!!... ampooon yo mat... :P (kalo nk marah.. marah kat mak² daro yg asik² meracun den soh lotak resipi kat sini.. :P - siap yo mak² daro sumo!! )

Bahan-Bahannya:-

1o biji telur gred A

460 g mentega

200 g gula halus (castor sugar)

390 g susu pekat manis

240 g tepung halus (Hong Kong Flour), diayak

100 g Horlicks

100 h Milo

Cara membuatnya:-

Pukul mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga kembang. Masukkan susu pekat manis, pukul hingga rata.

Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Bahagikan adunan kepada 2 bahagain sama banyak, satu di campur dengan horlicks dan lagi satu dicampur dengan milo. Gaul rata setiap adunan hingga sebati dan mesra.

Letak 4 camca besar adunan horlicks ke dalam tin berukuran 9 x 9 x 3 inci yang telah disapu mentega dan dialas dasarnya dengan kertas minyak. Ratakan dan bakar menggunakan api grill pada oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C...selama 3 - 5 minit.

Bila masak keluar tin. Cucuk dengan lidi sate jika lapisan ada gelembung udara dan tekan dengan penekan kek supaya rata. Masukkan 4 camca besar adunan milo, ratakan dan bakar 3 - 5 minit. Buat kaedah sama untuk lapisan horlick, kemudian milo dan seterusnya hingga siap. Yang penting setiap lapisan mesti ditekan biar rata dan jika terdapat gelembung udara, harus dibocorkan.

Untuk lapisan terakhir, bakar dengan api atas dan bawah selama 5 minit. Sejukkan kek 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan...


kekeke..seperti bese larr.. kan..sbb keterujaan tgk keberhasilan pembuatan sendiri... saje tayang lebih gambo kat sini..jgn mare arrr...nnt kena jualllll!!! :P

No comments: