Bahan²
1 ekor ayam - x kira larr nak belah berapa
1 tin susu cair
1 tin kecil tomato puree - kaklang kata kimball sedap
1 senduk cili dikisar dgn bawang putih & bwg merah/besar - depend nk pedas atau x
sedikit lengkuas - diketuk
2 batang serai - diketuk
1/2 buku gula melaka
garam & aji secukup rasa
minyak secukupnyer
Cara²
Ayam diperap dgn kunyit & garam - digoreng setengah masak.
Tumis cili kisar hingga pecah minyak kemudian masukkan lengkuas & serai - biar naik bau.. kemudian masukkan susu cair, tomato puree biarkan mendidih kemudian masukkan gula melaka yg telah diketuk, ayam, garam & aji secukup rasa, biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat dan ayam telah masak sepenuhnya, siap!.. mari makan! :)
No comments:
Post a Comment