Monday, November 10, 2008

AYAM MASAK MERAH MURNI

Knape menu ke3 ni aku bagi nama dia macam tu? hehehhe... resipi baaaiiikkkk punyer dari kakLangku yg duk kat Muar tu.. nama dia Murni... so, sesuweeeiiii larrr kan!kan!kan! rasa dia... mmg sedap & lazat sesangat... sebelum masak tadi siap tipon lagi tanya bahan² yang dia guna tuk bikin ayam masak merah ni... nak resipi eh?? boleh..... no hal nyer lahhh... nnt kalo dah buat jgn lupa bagi tau kat aku sedap ke x k!!! :P



Bahan²


1 ekor ayam - x kira larr nak belah berapa

1 tin susu cair

1 tin kecil tomato puree - kaklang kata kimball sedap

1 senduk cili dikisar dgn bawang putih & bwg merah/besar - depend nk pedas atau x

sedikit lengkuas - diketuk

2 batang serai - diketuk

1/2 buku gula melaka

garam & aji secukup rasa

minyak secukupnyer




Cara²


Ayam diperap dgn kunyit & garam - digoreng setengah masak.

Tumis cili kisar hingga pecah minyak kemudian masukkan lengkuas & serai - biar naik bau.. kemudian masukkan susu cair, tomato puree biarkan mendidih kemudian masukkan gula melaka yg telah diketuk, ayam, garam & aji secukup rasa, biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat dan ayam telah masak sepenuhnya, siap!.. mari makan! :)

No comments: