Menu ke2 - kari daging mystyle.. sbbnyer resipi ni aku bege² sendiri..kikikiki... paling mudah dan mendapat sambutan kalo kat umah ni.. kari ni specialnyer x pakai santan.. kira kari sehat larr ni .. :P Resipi dan cara² nyer macam kat bawah ni :-
Bahan²
1/2 kilo daging - direbus sampai empuk - jgn buang airnyer
4 sdb rempah kari daging
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit rempah campuran (yg sll india guna masak kari tu.. yg ada biji sawi dll )
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/ 1 cawan air asam jawa
gula & aji secukup rasa
minyak secukupnyer
2 biji kentang
1/2 batang carrot
4 batang cili hijau - hari ni x de stok :P
Cara²
Tumis bawang merah/putih/halia yg telah ditumbuk hingga wangi kemudian masukkan rempah campuran, daun kari dan serbuk kari daging - masukkan sedikit air rebusan daging supaya tidak hangus kacau hingga mendidih, masukkan kentang & carrot masak hingga empuk, kemudian masukkan daging & lebihan air rebusan tadi serta cili hijau, masukkan garam, aji dan asam keping - sesuaikan rasanyer sebelum padamkan api...
1 comment:
madihays, aah.. yg campur tu ler rempah dia.. depend nak cair or pekat.. try ler.. kari ni tahan lama sbb x pakai santan.. :)
Post a Comment