Sunday, November 9, 2008

KARI DAGING MYSTYLE


Menu ke2 - kari daging mystyle.. sbbnyer resipi ni aku bege² sendiri..kikikiki... paling mudah dan mendapat sambutan kalo kat umah ni.. kari ni specialnyer x pakai santan.. kira kari sehat larr ni .. :P Resipi dan cara² nyer macam kat bawah ni :-



Bahan²


1/2 kilo daging - direbus sampai empuk - jgn buang airnyer

4 sdb rempah kari daging

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 inci halia

sedikit rempah campuran (yg sll india guna masak kari tu.. yg ada biji sawi dll )

1 tangkai daun kari

1 keping asam keping/ 1 cawan air asam jawa

gula & aji secukup rasa

minyak secukupnyer

2 biji kentang

1/2 batang carrot

4 batang cili hijau - hari ni x de stok :P




Cara²


Tumis bawang merah/putih/halia yg telah ditumbuk hingga wangi kemudian masukkan rempah campuran, daun kari dan serbuk kari daging - masukkan sedikit air rebusan daging supaya tidak hangus kacau hingga mendidih, masukkan kentang & carrot masak hingga empuk, kemudian masukkan daging & lebihan air rebusan tadi serta cili hijau, masukkan garam, aji dan asam keping - sesuaikan rasanyer sebelum padamkan api...


1 comment:

masz_73 said...

madihays, aah.. yg campur tu ler rempah dia.. depend nak cair or pekat.. try ler.. kari ni tahan lama sbb x pakai santan.. :)