Sunday, November 9, 2008

KARI DAGING MYSTYLE


Menu ke2 - kari daging mystyle.. sbbnyer resipi ni aku bege² sendiri..kikikiki... paling mudah dan mendapat sambutan kalo kat umah ni.. kari ni specialnyer x pakai santan.. kira kari sehat larr ni .. :P Resipi dan cara² nyer macam kat bawah ni :-



Bahan²


1/2 kilo daging - direbus sampai empuk - jgn buang airnyer

4 sdb rempah kari daging

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 inci halia

sedikit rempah campuran (yg sll india guna masak kari tu.. yg ada biji sawi dll )

1 tangkai daun kari

1 keping asam keping/ 1 cawan air asam jawa

gula & aji secukup rasa

minyak secukupnyer

2 biji kentang

1/2 batang carrot

4 batang cili hijau - hari ni x de stok :P




Cara²


Tumis bawang merah/putih/halia yg telah ditumbuk hingga wangi kemudian masukkan rempah campuran, daun kari dan serbuk kari daging - masukkan sedikit air rebusan daging supaya tidak hangus kacau hingga mendidih, masukkan kentang & carrot masak hingga empuk, kemudian masukkan daging & lebihan air rebusan tadi serta cili hijau, masukkan garam, aji dan asam keping - sesuaikan rasanyer sebelum padamkan api...


2 comments:

MadihayS said...

cup! kite nak tanye nih..
org selalu fail kalo masak kari..
kari tu supposed to be cair or pekat kak??
lg satu rempah campuran tu halba campur ke? yg ade biji2 kaler itam+oren dan lain2 tu...

masz_73 said...

madihays, aah.. yg campur tu ler rempah dia.. depend nak cair or pekat.. try ler.. kari ni tahan lama sbb x pakai santan.. :)