Sunday, November 2, 2008

CREAM PUFF KASTARD

Petang tadi MIL n family datang umah.. pasal ada kenduri kawin kat Kajang.. aku panggil datang umah sbb dah dekat.. ingatkan setakat 2-4 org jer.. mana tau 10 owang yg datang..muahahha.. terkojut boruk jap acik!! :p maklum larr.. idea hidangan sempoi dalam kpala ni.. cuma ikut apa yg ada kat umah jer.. nak kuar malas larr pulakss... itu ler pe'el aku, kalo nk buat pebenda.. barang² mesti dah stok kat umah..kalo hari ni, jam ni nak buat.. pastu nak kuar lagi carik barang..huh!..bior minum air jer larr.. sesapa yg datang!!.. :P buruk pe'el kan!! :D

Layan je larr ehh.. sumer yg repeating jer... ahakss... anak hantu sapa larr tu!!!

Hidangan 1



tapi kali ni.. kureng jadi lakss..agaknyer pasal MIL nk makan kot!! hehehe.. gigil...aku kopipes je larr ek resipi dari Zaliana ni... (tp aku buat versi x de jagung)


Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur


Bahan-bahan untuk inti jagung
1 cawan
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula

Cara-cara
Cara-cara untuk puff Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk. Sejukkan.
Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.
Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung


Cara-cara untuk inti - Kacau tepung kastad dan air. Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wapMasukkan tepung jagung dan kacau sebentar hingga masak. Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff

No comments: