Semangkuk kat atas tu hanya untuk aku ratah jer tau.. :) mmg pebret aku nih!.. x payah letak pape yg lain cukup sekadar batang keladi & daun kesum sebagai penambah rasa... even myking pon bule hirup kuah dia.. :P lenkali bule larr buat sendiri dahh... timo kasih makkkkk!... caaayyyaannng makkk!! :)
OK!..kengkawan ni ler cara² & petua pembuatan resipi atas tu ye.. (maap ler mlm td tuan umah keletihannnzzz) :P
*ada juga yg meletakkan bbrape hiris buah pinang tp kita kat bandar ni mana nk dapat pinang ye x & kalo dulu mak2 & nenek kita ada yg makan sireh..larr ni mano ado!! :P tp rasanyer kat kedai India ada kot!? .. pape pon asam keping pon dh memadaiii.... sekiann...
k masz... xmo kongsi ke camne nak membasuh batang keladi tu?kite pun tak penah masak sendiri tp mmg suka makan gulai ni.sll beli je.masalah kite same,takut silap basuh & gatai tekak bile makan.camne nak garuk,huwaaaaa
nak tau sgt camne...
January 20, 2009 7:59 AM
adeehhh.. Pija, kita serupaaa.. kita serupaaa.. ahhahaha.. meh dtg umah akak buat demo! :P
Ok! memula kena buangkan kulit nipis bhg luar kat batang keladi tu.. pastu potong & basuh, tos & rebus separuh masak, masa ni ada org letak 1-2 kpg *asam keping kemudian toskan & basuh dibawah air paip, toskn lg.. kemudian masak kuah asam pedas mcm bese slps dh mendidih masukkan batang keladi td.. rasakan masam, pedas, & masin.. yg ni akak letak ikan bilis & daun kesum sbg penambah rasa.. ok paham? :P try k!..Insyaallah x gatal bila dimakan.. tp kalo org gatal.. x dapek akak nk tulunnnn... wakakkaka :P ampoonnnn...
January 20, 2009 9:22 AM