Saturday, January 10, 2009

KEK PISANG


Huhuhu.. dah 2 kali dan ini kali yang ke-3, x bole jadi ni... bangun pagi tadi tgk pisang (balance) yang aku beli 3 hari lepas bukan setakat menopos tapi dah hampir nazak.. silap² harus inallillah... :P

2 kali yg pertama tu.. habis ditelan dek 2 org monster (x de ekor) kat umah ni.. lesap jer.. kali ke 3 aku beli 2 sikat sbb aku sure punye mesti habis jugak nnt, kurang²nyer byk, lambat larr sikit abisnyer.. tapi benarnye aku je yg asik tangguhkan projek ni.. nasib baik x peknen, kalo x mau ngences bb aku tu nnt.. ekkekeke.. :)

Resipi ni hasil experiment aku pagi tadi.. dh belek² resipi yg ada dlm simpanan tp mcm susah jer & rasa mcm x betul jer... hehehhe ampooonnn... :P lastly tengok le resipi aku ni.. Alhamdulillah.. menjadik ko!.. lembut giler, sbb dh lewat nk ke opis pg tadi, aku simpan jer dlm oven sbb masih panas kan!.. petang tadi dlm kul 6 camtu aku potong..perghhh.. still lembut gebuss.. sodap! sesodap kat tokak den ni ha!!.. k larr sape² nk coba.. sila larr..


Bahan:
  • 4 biji pisang saiz sederhana
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan minyak/butter cair - bole kurangkn kalo x nk berminyak sgt
  • 100 ml susu segar
  • secubit garam
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1 sb baking powder
  • 1 sk esen vanilla

Cara²
  • Lenyekkan pisang hingga hancur - ketepikan seketika
  • whisk telur & gula hingga sebati kemudian masukkan tepung yg telah dicampur dgn garam, soda bikarbonat & baking powder
  • masukkan pisang yg telah hancur td berserta dengan susu, minyak/butter cair & esen vanilla kedlm adunan tepung tadi - gaul sebati
  • tuang kedalam loyang yg telah digris atau dialas dgn baking paper
  • bakar pada suhu 180C selama 40 minit bergantung kpd oven masing²

2 comments:

ai said...

aku dah 2 kali try buat tak menjadi. Nk try kau punye resepi lak la..nampak cam mudah. aku pon mmg giler ngan kek pisang..huhuhu

masz_73 said...

ai, try jgn x try, semlm aku buat tu menjadik!..hehehhe 1st attempt lg.. kalo jadi alhamudulillah, kalo x jadik jugak... gaknyer ko ada badi pisang kot?!! kekekkeke.. ampooonnn.. jgn mare arr gurau jer... :P