Saturday, January 24, 2009

URAP GENJEL MAK MON


Penah x makan sayur genjel a.k.a keladi sawah? tapi kebiasaan aku panggil genjel.. hehehhe pelikkan nama dia.. :) tumbuh banyak dikawasan sawah.. alahai.. teringat kampung halamanku nunnnnn jauh di KT johor... winduuuuunyerrr dengan bau kampung, angin kampung, suasana kampung dan pape je lar yg berkaitan dengan kampung... huhuhuhuuuuu... :( ok2..kang ada laks yg lebih sedeyyyhh dari aku kat sini.. ye lar kan.. setakat KL-KT... 5jam dah sampai.. ni kang ada laks yg kena tempah tiket kapal terbang nk balik kampung.. haru jer kan.. ecececee... ampooonnn... :P

Ok bac to the sayurnyer storymory ni.. malam td aku mintak mybonda ajarkan lagi satu masakan yang aku suka makan & rindu nk makan tapi x tau nak buat & x penah buat.. :P so mcm bese ler.. mybonda buat demo ler... tengok ek!..


ini ler rupa sayur genjel @ keladi sawah



sayur dipotong ambil bhg yg lembut shj - -+ 4" dari daun kemudian diresbus/celur sehingga lembut & toskan


cili padi & bawang - ditumbuk - pati santan dari 1/2 biji kelapa (guna air masak)


kerisik dari 1/2 biji kelapa - pakai 2-3 sudu jer yg lain simpan

lain-lain bahan : garam/perasa/jus limau kasturi (3 biji) - digaul sebati


ok... siap!!... ratah camtu pon lagiiii soooodaaapppp... perghhh.. meleleh aie liur wa cakap sama lu... :P

No comments: