Tetiba jer terasa nak makan ayam masak cendawan ni.. cepat2 aku call Mdm. Sab.. kawan opis aku tuuu... aku carik2 jugak larr kat buku resipi yg aku ada tu.. tp x jumpa.. so jalan paling senang.. tipon jer.. mcm buat panggilan pizza hut tu... :P
Kebetulan aritu dapat cendawan kering shitake dari hamper CNY .. lom terusik lagi.. ayam & kaki ayam pon ada.. so.. ini ler hasilnyer.. senang & mudah disediakan.. sedap pulak tu! :P
Thanks Sab!! muahhhhh.... :P
Resipi :
Bahan2 :
3 keping daging/kaki Ayam - dipotong kecil
8 keping cendawan shitake kering - elok direndam semlmn..
1 labu bwg besar di hiris
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia muda dihiris halus
4 batang cili kering - dipotong 3
sos tiram *
kicap pekat *
kicap manis * - secukup rasa
1 kiub ayam
Air secukupnyer
1 sdt minyak bijan
Sedikit minyak utk menumis
# hiasan - daun bawang (x de stok)
Cara :
Tumis bawang besar/putih/cili kering & halia hingga wangi, masukkan ayam.. biarkan kecut sebentar.. kemudian masukkan cendawan, letak air - biarkan seketika (hingga ayam/kaki ayam empuk) , masukkan bahan2 * & juga kiub ayam... rasa.. kalo dah cukup rasa.. tutup api dan sedia utk dihidang..
Senangkan!! :P selamat mencuba
Kebetulan aritu dapat cendawan kering shitake dari hamper CNY .. lom terusik lagi.. ayam & kaki ayam pon ada.. so.. ini ler hasilnyer.. senang & mudah disediakan.. sedap pulak tu! :P
Thanks Sab!! muahhhhh.... :P
Resipi :
Bahan2 :
3 keping daging/kaki Ayam - dipotong kecil
8 keping cendawan shitake kering - elok direndam semlmn..
1 labu bwg besar di hiris
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia muda dihiris halus
4 batang cili kering - dipotong 3
sos tiram *
kicap pekat *
kicap manis * - secukup rasa
1 kiub ayam
Air secukupnyer
1 sdt minyak bijan
Sedikit minyak utk menumis
# hiasan - daun bawang (x de stok)
Cara :
Tumis bawang besar/putih/cili kering & halia hingga wangi, masukkan ayam.. biarkan kecut sebentar.. kemudian masukkan cendawan, letak air - biarkan seketika (hingga ayam/kaki ayam empuk) , masukkan bahan2 * & juga kiub ayam... rasa.. kalo dah cukup rasa.. tutup api dan sedia utk dihidang..
Senangkan!! :P selamat mencuba
2 comments:
tang tulang kaki + cendawan yg tak tahan tengok tu!! adoiii..sedapnye..
HEHEHHE... ai.. saje jer akak nk terliurkan awak... kekekke acah jer tu.. pi larr buat.. :P
Post a Comment