Thursday, February 12, 2009

AYAM MASAK CENDAWAN


Tetiba jer terasa nak makan ayam masak cendawan ni.. cepat2 aku call Mdm. Sab.. kawan opis aku tuuu... aku carik2 jugak larr kat buku resipi yg aku ada tu.. tp x jumpa.. so jalan paling senang.. tipon jer.. mcm buat panggilan pizza hut tu... :P

Kebetulan aritu dapat cendawan kering shitake dari hamper CNY .. lom terusik lagi.. ayam & kaki ayam pon ada.. so.. ini ler hasilnyer.. senang & mudah disediakan.. sedap pulak tu! :P

Thanks Sab!! muahhhhh.... :P


Resipi :

Bahan2 :

3 keping daging/kaki Ayam - dipotong kecil
8 keping cendawan shitake kering - elok direndam semlmn..
1 labu bwg besar di hiris
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia muda dihiris halus
4 batang cili kering - dipotong 3
sos tiram *
kicap pekat *
kicap manis * - secukup rasa
1 kiub ayam
Air secukupnyer
1 sdt minyak bijan
Sedikit minyak utk menumis

# hiasan - daun bawang (x de stok)


Cara :

Tumis bawang besar/putih/cili kering & halia hingga wangi, masukkan ayam.. biarkan kecut sebentar.. kemudian masukkan cendawan, letak air - biarkan seketika (hingga ayam/kaki ayam empuk) , masukkan bahan2 * & juga kiub ayam... rasa.. kalo dah cukup rasa.. tutup api dan sedia utk dihidang..


Senangkan!! :P selamat mencuba

2 comments:

A.I said...

tang tulang kaki + cendawan yg tak tahan tengok tu!! adoiii..sedapnye..

masz_73 said...

HEHEHHE... ai.. saje jer akak nk terliurkan awak... kekekke acah jer tu.. pi larr buat.. :P