Saturday, June 13, 2009

PUDING LAICI DANGDUT


Bila dapat vitamin R.. terus tolak gear 5 larr ye.. meh sama2 kita berdangdut... ewah2x...hehehhe.. orang lain dah lama berdangdut.. aku pulak baru terkial2 mengejas2kan urat pinggang yang hampir terseliuh ni.. :P

Resipi asal dari Kak hanieliza..yang lom sempat aku kenali tu, tapi hari ni aku C&P jer dari umah kak Ummi ye... hmmm... sedap kan.. buat makan2 dipetang yang redup tapi panas menyengat ni ek!!



Bahan:-

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

Ok.. thank you kak Hanieliza... & K.Ummi... kalo x, tentu ramai yg x tau resipi simple & sedap ni kannnnnnnnnnnn!! :P

1 comment:

hanieliza said...

Salam..
kakliza kana membuat Demo Masakan Puding Dangdut ini di IKANO/Damansara pada 26 Julai 2009 [Ahad] jam 3-5 ptg..
Jom meriahkan majlis...

cerita selanjutnya akan kakliza tulis dalma blog kakliza nanti..InsyaAllah..