Baru berkesempatan menjamu tekak dengan kerabu soo hoon resipi Ah Mat Gebu di sedenak nun.. hmmm... meleleh air liur den tengok kek blog ko tu mat... hehehhe.. mekasih yo mat kongsi resipi tu.. king den pon suko.. hmmm lenkali bule buek laie... den kalo king den x makan/ x berkonan ngan masakan tu mmg x buek dah... buek ponek den yo.. kang yg makan den sowang yo.. x koso den aihhh! :P
Ok meh kito layan resipi eh ya.. den C&P dari umah tuan punyo resipi nih!.. mekasih yo mattt!.. halalllllll..... :)
BAHAN-BAHANNYA :-)
80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
- Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.
ni dinner malam aritu..... ARITU.. bukan mlm ni okeyhh... :P
No comments:
Post a Comment