Friday, October 30, 2009

TOYS baru..... 3 in 1

SALAM sumer......

Haaaaaaaaa..... tutup muluttt tuuu cik Kiah!!! masuk lalat plak kang! ngeeee... :P

Yaaa.. ampunnnsss... lama sungguh masa menunggu untuk mendapatkan TOYS idaman kolbu ni! selama ni dok pendam perasaan jer :( tp bukan ler jenis yang tahap PHD tu ye... :P setakat pendam dendam kesumat jer.. ahahhahahha... :P

Sabtu lepas lepas berkira2.. mencongak2, darab bahagi, tolak ;) akhirnya satu keputusan muktamad diambil!! MESTI BELI jugak!!!..ngeh3x... x kira dah!.. mesti beli, mesti beli & mesti beli!!.. weehehhehe... buruk pe'el sungguh bini King ni kan!! alarr... bukan ker kata pompuan ni ada 1 akal.. 9 nafsu :P (time ni mesti kuar segala ayat/hadis/pepatah) pape je larr kan.. :P sooo..... jangan salahkan kami owang pompuan ni ye! lumrah duniaaa... ahahhahaha...

Lagi pulak myking lagi api2 kan suh beli... ish.. tentu kowang pelik kan.. bese owang lelaki x heran de kalo bini nk beli barang2 cenggini kan... tp kali ni knape myKing berubah arah ek? nape ek? syhhhhhhhhhh.... secret larr weyhhh.. x kan nk bagi tau segala kannn... ngeeee.. kang kkurang plak manis idup kami ni... amboiii3x.... :)

Ok...meh kita tengok pape yg patut n3 spesel arini ye..puan2, tuan2, kakak2, adik2, abang2 (ada ker? )

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.











PERTAMA-TAMANYA... KITCHEN AID MIXER (KA)
(yg Nigella lawson pakai tu... - nk jugak bagitau ek? :P )

mariku kenalkan dengan cik Kitchen Aid (KA) ku ini... yg cantik manis, sedap mata memandang.. merahhh lagi u... (merahhh sgt ler makngah.. - ingat iklan ni kan? ) ahakss... potongan badan yg menggiurkan... kakakka.. ntah papo larr cikkakmasz ni hari ni.. mesti ada yg meluat ni.. ampoonnn.... :)) bukan disengajakan tp mmg sengaja jugak ni... (tanduk sudah kuarrr ) maklum ler.. bukan senang bagi aku nak dapat sumer ni tauuuuuuu!!! :) macam bulan jatuh keriba jer..





close-up...






Memula ingat hanya tinggal angan2 jer nk dapatkan si KA merah ni... puas ler menggoogle sana sini, selak, survey & tanya sana sini x jgk nampak hasil... so beralih arah ke KW (kenwood) jer larr cenggini... apa nk buat kan.. x de rezeki kot! .. tp bila kami sefamily pegi ke kedai elektrik kat Ampang ni... terusss.. jadi x tentu arah.. kat sini ada KA ler... KW pn ada.. kata myking... ye ke? mcm x caya plak aku.. nah!..kata susah nk cari KA, kat sini ada pe? ckp myKing.. so camner? nak beli KA ke KW? KA, KW,KA.KW,KA,KW,KA,KW??? ARGGGHHHHHH!!.. amoiii yg berdiri sebelah pun dok usha soh amik KA jer.. akhirnya ... ini ler jawabnye.!!! yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... sukeeeeeeeeeeeeeeeenyerrrrrrrrrrrrr!!! :))


ini ler kedainye.. kat B.B.Ampang


mesti nk inteprem jugakss... :P

lupa lak aku nk snap dereten KA kat kedai tu.. ada warna oren & ijo x silap aku... deretan KW pn banyaakkkk.... weyhhh... ada sesapa nk borong KA ke??? meh aku rekomen kan kedai ni!!! sesapa nk tanya.. bg komen ye..Insyaallah aku tolong pape yg patut.. BUKAN DAPAT KAMSEN pongg... tp kalo ada pe salahnye kann... bukan pakai duit kowang pongg.. ahahhahahha :P





close-up :)



YANG KEDUAnya... BREADMAKER KENWOOD (BM)

i likeeeee... ehhehehe.. walaupon x tau brape kerap menggunakannya tp sbb nafsu owang pompuan :P kena beli jugak kan!..ngeh3x.. jangan marah arr... yg ni x de belah bagi.. terus beli jer.. sbb mmg byk yg rekemen beli brand nih! sooo... tunggu ek.. ntah jenis apa roti yg kuar lepas ni... ade ke akan jadi macam tokey roti kat jepun iteww... hehehhehe.. ampunnnsss... or... tengokkk jer larrr ye... :P



LAST NEW TOYS... FOOD PROCESSOR (FP) KW - yang ni.. FREE!!!.. ;)

jADi ler kan.... sape nk bagi free ye x? kalo dah bagi tu.. amik jer lar Kiah ooiii... jangan le nk tarik rega pulakss... kang rugi.. sendiri yg menganga.. hohoho...


close-up :)






Ok2..sudah2 ler tayangan amal ni ye... p wat kije memasing..kang ada yg laki/anak x makan... ada boss yg muka merah menyala menyinga kije opis x siap... ok2... see yaaaaaaaa....



P/s.TOYS... ni lom sempat "pecah dara" lagi tu.... ahahhahahhaa....


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :)

Wednesday, October 28, 2009

BLUEBERRY CHEESECAKE ku... (nonbake)



Sejak buat ciskek wif peach jelly aritu.. terus tekak meronta2 naaakkk jugak makan ciskek lagi.. rasa mcm x puas pulak.. ngee ye larr yg tu kita dpt merasa sikit jer... kali ni buat mmg khas untuk family aku jer plak.. kekekkeke... camno larr nk slim cikmasz oiii.. :P

Kali ni.. tekak teringin sangaattt nk makan ciskek yg sedappp macam penah makan kat SR dolu2 tu.. sbb larr ni mmg x masuk dah SR tu.. ye larr kan.. sejak dua menjak dh pandai sikit baking making nih!..ngeh3x... tp cuma aku masih fobia nk wat ciskek yg dibakar tu.. rasa x confident jer.. takut kang jd macam dulu tu.. jd bingka.. kakakkaka... nyosa x sudah kang!.. cis mahallll tuuuuhh.... :P

Oleh sebab konon2 nak makan the most sedaaaaappp punye ciskek... aku wat ler ala2 own version kononnnn... ahahha... ye larr kan just gunakan basic idea yg ada sebelum ni.. so.. ini ler hasilnya.. nak tauuu apa bahan2 dia? meh kita sama2 tengok arrr...




Bahan2 (loyang spring foam 18cm)

Base bawah :
100gm almond cookies - lebihan cookies raya :) - resipi oleh lillydvalley myr
1sdb butter

Bhg tengah :
250gm cream cheese
250ml whipping cream
120gm gula caster
1sdb jus perahan lemon
1 sdt esen vanilla
1sdt gelatin
1/4ml air panas

Topping
Blueberry filling secukupnya
air panas secukupnya




Cara2 :

  1. Buat Base : biskut badam dihancurkan (cara aku : masukkan dlm beg plastik pastu ketuk2kan hingga hancur - ;) ) kemudian dicampurkan dengan butter dan dipanaskan dalam periuk - api perlahan, kacau hingga butter & biskut sebati - sekejap jer ni.. - padam api - terus dimasukkan dalam spring foam tin dan ditekan2kan sehingga rata & padat - simpan dalam fridge
  2. Bhg Tengah : campurkan gelatin dalam air panas - dikacau hingga gelatin sebati dgn air
  3. putar cream cis & gula caster hingga kembang, masukkan whipping cream, putar lagi kemudian masukkan bahan2 yg lain - jus lemon, esen vanilla & akhirnya gelatin - putar lagi hingga bahan2 sebati & kembang - proses ni ambil masa lebih kurang 10-15 minit
  4. Keluarkan biskut base dari fridge. Curahkan adunan cream cheese keatas biskut base - ratakan - simpan dalam fridge semalaman
  5. Topping : campurkan bahan2 - blueberry filling & air panas - agak2 sukatan yg diperlukan kemudian boleh lah dicurahkan keatas ciskek yg telah dikeluarkan dari spring foam tin.
* lenkali aku nk doublekan bahagian tengah tu (adunan creamcis) nnt baru ler cantik tinggi ciskek ku iteww...& dah pasti ler... lagi siooookkkkk nk makan ciskek tu kannn...ahahhaha
* penggunaan almond cookies ni turut membantu kesedapan ciskek ni.. mmg sedap sangat berbanding penggunaan biskut jenis/perasa yg biasa tu





Okeyh.. dah siap ciskek ku... maaf larr ye..w/pn ciskek ni versi yg aku buat tp mmg x dinafikan idea tu datang dari resipi2 ciskek yg ada dipasaran waktu ni... jika ada persamaan... ianya adalah satu kebetulan & minta dihalalkan ye... :)

Tuesday, October 27, 2009

AKSI 'TEH'

video

pelbagai aksi si TEH (putih) kesayangan dak iqa & myking kalo pegi umah MIL... bule main2 sampai letih2.. pastu tertido... hehehhehe...









60HENGGET BERBALOI²........

HAHAHAHHA....

mmg berbaloi2.... mak2 owang yg buruk mentekedarah durian tepi jalan time lunch... ada patut x?? :P sowiii arr.. kami x dapat nak ngajak uols to join the party tadi.. ngeee... pape pon... enjoy je larr all the photos yg menerangkan aksi2 yg sedikit keterlaluan ni ye... :P




kami makan specis XO & D24 jer.... ahahhaha

banyak ni jer yg kami makan.... & selebihnya kena buang larr ye x.. x kan nk mencekik kulit2 tu sekali... wakakkaka...






ahkak tengah memilih & menegiotate ... kot2 bule dapat free sebijik dua kannn :P


tapau jgn x tapau... wat balik kasi laki & anak2 makan gakkkss....
baikkkk kannn mak owang nih! :)


mak2 owang yg kehepian lepas mencekik duriannnn....



haaaaaaaaa.... ni baru dinamakan KING OF FRUITS... besar giler bapakkkk (ayat dak iqa :P ) yg ni berat dalam 9kg x Rm9 sekg = ???
brand : XO tuhhhhh!!! kalo makan bule mabuk kot? kekekeke...


sape dapat jawab... bule amik kopipes gambar ni... akakkakakkaka... ampunssss... :P


Monday, October 26, 2009

SIEW PAK CHOY & DAGING PANGGANG BERSOS CILI SPECIAL


mASYAAllah.... sedap betul makan ni tau... sampai keras perut dibuatnya..wakkakaka... mmg x tipuuu... x caya meh tanya myKing.. kakkakakka... (buruk laku kannn!!) :P

Mula2 sekali mesti ler nk ucap terima kasih kat chef Jamie Oliver.. (dia paham ker aku tulis ni ek? :P ) sbb malam sebelum tu nampak dia wat resipi ni, tp bila aku google kat blog/website siJmie ni... x jumpa pulak linknyer.. sudahnye aku wat ler main agak2 jer.. janji ada rupa.. ahahhaha... rasa x tau ler sama ke idak cam yg siJmie wat ... ada ler yg aku tukar sikit sbb bahan x de... tp still menten.... ngeee...

Ok!.. sbb aku x jumpa link resipi siJmie ni...(kalo ada yg tau tu..bgtau kat aku ek..) kat sini aku kongsikan sama2 uols ek..mana larr tau kannn..kot2 ada gek yg terliur cam aku... kakkakakka... meh kita lihat bahan2nya...

Bahan2 (ikut apa yg aku dh sediakan ye)
2 ikat pak choy (sayur sawi)
400 gm daging batang pinang
sedikit garam & lada hitam

bahan sos cili
2 biji cili merah (tp sbb tetiba aku tgk x de stok lam esbok aku tukar cili padi.. )
1 inci halia muda
1 ulas bawang putih
1/2 biji jus lemon
sedikit garam - ehhhh!!.. bukannnn arr.... ekceli kicap cair da.. KICAP CAIR (-+ 3sdb)
:P sowiii.. (mmg sah x leh jd asst Jmie.. kakakkakkaa... )


Cara2
Celur pak choy hingga agak layu - angkat, tos & ketepikan - susun lam pinggan cantik anda ye.. :)


1) perap daging ngan garam & lada hitam (yg dh ditumbuk)

time ni berguna betul oben comel ni kan... :)

2) kemudian bakar dalam oven - 20 min 200C / daging masak sepenuhnya/separuh masak


3) Hiris daging nipis2 kemudian susun atas pak choy tadi

baru prasan lens kamera ada chop jari simontel... :(

4) parut/tumbuk bahan2 sos kemudian satukan semua bahan kemudian dicurahkan atas pak choy & hirisan daging panggang tadi... dah siappppp!! :) ratah pon sodap!!


Walllaaaaaaaaaaa.... sedapppp weyhhh....


p/s.jangan ler siJmie tu bom belog aku ni sbb suke2 jer bg nama kat resipi ni..ngeee... :)

SIAKAP KUKUS CILI TAUCHU

Bila dah kesuntukan masa... kadang2 bule pulaks datang idea mencipta resipi sendiri... tp kira resipi hantam kromo (kata org jawa) jer larr...tp hasilnya tidak mengeciwakan..ahakss... (masuk bakul dah ni... :P )

Kan myKing jenis picky-eater :), so kalo masak tu..kena larr yg sesuaiii dengan selera dia jugak kalo x kang.. kena masak lain pulak! x pun sure myking makan sikit jer.. huhuhu... kesian kat i tau... ahahhahha.. org lain kesian kat laki yg x makan, yg aku kesian kat diri sendri.. hehehhe.. ye larr kan... ponek den masak tu!! :P (ampooonnnsss bang!) :))

tp rasanya ramai yg ada resipi yg seakan2 yg aku wat ni, dan surenye lagi sedap banding ngan akunyer kan... x per larr.. sekadar nk kongsi jer.. kot2 ngam kat tekak uols gaksss... ;)


Bahan2
1 ekor ikan siakap (berat -+1kg) - cuci bersih ye...
3 sudu cili kisar (cam lam n3 aku dulu tu..)
2 sudu tauchu'
1 inci halia muda *
3 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar *
minyak utk menumis
garam & perasa secukup rasa (jika perlu) - aku x letak garam sbb tauchu tu dh cukup masin

Bahan hiasan :
daun bawang/sadri & bawang goreng (masa ni daunan x de stok, musim luruh :P )


Cara2
1 - Ikan dicuci bersih kemudian letakan dalam bekas yg sesuai


2 - hiris bahan bertanda * kemudian digoreng hingga wangi - ikut turutan spt kat atas ye -
3 - bila dh wangi masukkan cili kisar, tumis hingga wangi baru masukkan tauchu & bahan perasa, tumis hingga pecah minyak - masak - padam api
4 - curahkan bahan tumisan tadi atas ikan kemudian dikukus selama 15minit atau ikan masak


5 - taburkan bahan hiasan sebelum dihidang (tuk amik gambo ler... ngeee.. :P )

dah siapp.... cuba larr..


BLOOMIN' BRILLIANT BROWNIES

bROWnies... oh brownies... permintaan "mak yung" sebenarnya nak kan kek lapis dwi berry yang aku buat sebelum tu.. tp sebab aku x larat nk melapis2... aku tukar ke brownies jer... maap ye mak yung...nnt bila aku sehat & ada "budget" hehehehhe... aku wat ek! :P


Resipi asal brownies ni milik "naked Chef" si Jamie Oliver tu... mekasih kat Sherry yg kat perth tu yang bagi link si Jmie ni.. senang nk wat pastu mmg sedap weyhhh... maap ler x dapat nk tengok aksi seksi brownies ek (sesi potong memotong ler..) sbb brownies ni dipost mortem kat umah "mak yung" lupa lak nk amik gambar..ngeee..;) jamu mata jer larr ek! lagi pun dh selamat ke IWK dah... ngeeeeeeee :))

p/s.nnt aku bg nama betul resipi & link ek.. lupa daaa.. :P - wokey dh letak link tu.. ;)


CHEESE CAKE WITH PEACH JELLY

Ini plak atas permintaan "mak yung"... dalam keterpaksaan (sbb kurang sehat) buat juga ler.. sian kan.. kang mau meleleh bb kat lam pewot tu nnt...






Ciskek with peach jelly ni dah penah wat sebelom ni (masa ni lom jadi "mak yung"), teringat pulak dia nk makan ciskek yg sama macam dulu tu.. alahai..

Mekasih ye.. "mak yung" .. ahaksss...


SALAM BERSIARAN lagi.....

SALAM sumer kawan2 yg masih x jemu2 datang berkunjung kebelog aku ni..mekasih ye...

Alhamdulillah atas kurniaanNya.. dan juga berkat doa kawan2 sumer.. aku dah hampir sehat dahh... ngeee... amboiiii... dah lama x diberi sakit, bila sakit ni.. lambat pulak nk sembuh.. sure antibody dah merudum kan!.. lagi pun mungkin ada hikmah diatas segala2nya kan... ;)

Ok2.. x nk bebel banyak2 kat sini sebab utama bersiaran ni sbb nk update sumer makanan lauk pauk (??) :)) yang aku buat sepanjang siaran tergendala seminggu dua lepas.. hehehhe... maklum ler dah penat2 masak pastu tertongeng2 pulak ngambik gambar makanan yg dibuat tu... sure nak jugak tayang kat sini kan... bukan lebih utk tatapan orang lain sangat.. sekadar nk bagi semangat lebih utk diri sendiri jugak.. sekurang2nya bila tengok hasil masakan sendri pastu ditambah dengan kerja keras tertongengg2 ngambik gambar tadi tu... kembang sebowl ler jugak kan.... (puji diri sendri u... :P ) nk tunggu orang puji ntah bila kannn... ngeeeee... sendiri mau ingat larr kannn....


Ni ler.. hasil kerja keras myKing masa mula2 aku sakit haritu.. nasi dengan sup ayam macam2 ada... ngeee.... sedapp tau... ngeh3x.. (laki den yg masak tu weyhh... sure sodap kan.. ;) )


Wednesday, October 14, 2009

M.C

Apalarr nasib diriku ini... huhuhu... sakiiitttt arrrr.. mc arini... satu badan sakit, yang paling sakit tekak aku ni ha.. nk telan air liur pn sakit ko... huhuhu... kalo batuk lagi larr perit.. adduuuhhhhhhh... ni mesti penangan minum air coke berais aritu.. hah ko! amik dah jatuh sakit!! :((

Ye larr kan bila hari panas minum coke + ais mmg laju je kan.. macam x hengat dunia.. kakkaka.. sekarang padan ler muke sendiri.. :(



Tadi pi klinik, so ini le ubat yg doktor bagi... hari ni layan tido jer.. x larat larr weyhhh... nasib baik myKing pon cuti, dia yg uruskan semua lepas aku balik dari klinik pagi tadi... mekasih laling, hmmm bau cam dia tengah masak sesuatu kat dapur nun... harus dia masak tuk dinner kami malam ni.. hehehehe..bini sakit tp duk layan belog buleh pulaks ye.. ahakss... alarrr bukan selalu kannnn... ;P



rasanya bubur aje yg aku bule telan bila sakit tekak camni, tadi lunch myking beli nasi, aduuuhhh.. kesat jer lalu kat tekak, tp nak wat camner malas nk demand byk2, makan jer larr pelan2.. huhuhu..

jap g nak turun nk tengok apa myKing masak tuk kami malam ni.. ngeeee.... buhbyeeeeeeeee... doakan aku cepat sembuh ye!!



P/S.sepatutnya ada perancangan nk jumpa org jauh tp apa nk buat, mmg x de jodoh kami nk jumpa, maaf ye.. nk ajak org dtg umah, kang mau tetamu kena layan diri sendiri pulak nnt.. kan!kan!.. :)