AYAM NYONA ni mmg high recommendation dari kak mek nganu (knor), petang tu jugak aku buat lepas dapat resipi ni.. hmmm.. mmg sedapp weyhh.. mekasih kat tuan punyer resipi.. juns yg awet muda tu.. ahakss :P, meh kita C&P resipi tu kat sini gak eh.. tuk panduan diri sendiri lain hari... mekasih juge kat kanda nor sbb bagi idea nak masak petang tu :)
AYAM NYONYA
400gm ayam
1 biji bawang besar-potong baji
daun kari
4 cili api-ketuk
minyak
bahan perap:-kisar
1 batang serai
5cm kunyit hidup
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit lengkuas
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
garam
bahan perasa:-
1 sudu besar sos plum ~ k.nor ganti dgn perahan limau nipis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
bersihkan ayam n keringkan ngan tisu. Gaul ngan bahan perap serta telur, tepung jagung dan garam selama 15min. goreng ayam hingga kekuningan, angkat. panaskan minyak lagi, tumis bawang besar, cili api n daun kari hingga wangi. masukkan ayam n bahan perasa. masak atas api besar. gaul rata, angkat n hidangkan.
sambal sardin - bila musim raya ni, naik muak pulak tgk ayam kan.. sesekali makan sardin..pon sodappp !! :P
Sejak dapat resipi goreng ikan dari Hasue ni, mmg dah menjadi idaman kolbu.. hehhehe
Ikan goreng asam... sodappppp!! :)
Ikan goreng asam... sodappppp!! :)
Yang ni x leh makan, leh tengok jer.. hehhehehe... Fridge Magnet, ole2 dari Akak ipar yg bercuti diOstolia 2 minggu sudah... cantik kannn.... selain dari tu ada coklat & macademia nut, dak iqa dapat purse dgn kepala kanggaroo & juga keychain (gambar nnt aku update ek..lupo laks) hmmm.. bilo larr den lak yg dapek poie jalan2 Ostolia ni?? ;)
No comments:
Post a Comment