Wednesday, October 28, 2009

BLUEBERRY CHEESECAKE ku... (nonbake)



Sejak buat ciskek wif peach jelly aritu.. terus tekak meronta2 naaakkk jugak makan ciskek lagi.. rasa mcm x puas pulak.. ngee ye larr yg tu kita dpt merasa sikit jer... kali ni buat mmg khas untuk family aku jer plak.. kekekkeke... camno larr nk slim cikmasz oiii.. :P

Kali ni.. tekak teringin sangaattt nk makan ciskek yg sedappp macam penah makan kat SR dolu2 tu.. sbb larr ni mmg x masuk dah SR tu.. ye larr kan.. sejak dua menjak dh pandai sikit baking making nih!..ngeh3x... tp cuma aku masih fobia nk wat ciskek yg dibakar tu.. rasa x confident jer.. takut kang jd macam dulu tu.. jd bingka.. kakakkaka... nyosa x sudah kang!.. cis mahallll tuuuuhh.... :P

Oleh sebab konon2 nak makan the most sedaaaaappp punye ciskek... aku wat ler ala2 own version kononnnn... ahahha... ye larr kan just gunakan basic idea yg ada sebelum ni.. so.. ini ler hasilnya.. nak tauuu apa bahan2 dia? meh kita sama2 tengok arrr...




Bahan2 (loyang spring foam 18cm)

Base bawah :
100gm almond cookies - lebihan cookies raya :) - resipi oleh lillydvalley myr
1sdb butter

Bhg tengah :
250gm cream cheese
250ml whipping cream
120gm gula caster
1sdb jus perahan lemon
1 sdt esen vanilla
1sdt gelatin
1/4ml air panas

Topping
Blueberry filling secukupnya
air panas secukupnya




Cara2 :

  1. Buat Base : biskut badam dihancurkan (cara aku : masukkan dlm beg plastik pastu ketuk2kan hingga hancur - ;) ) kemudian dicampurkan dengan butter dan dipanaskan dalam periuk - api perlahan, kacau hingga butter & biskut sebati - sekejap jer ni.. - padam api - terus dimasukkan dalam spring foam tin dan ditekan2kan sehingga rata & padat - simpan dalam fridge
  2. Bhg Tengah : campurkan gelatin dalam air panas - dikacau hingga gelatin sebati dgn air
  3. putar cream cis & gula caster hingga kembang, masukkan whipping cream, putar lagi kemudian masukkan bahan2 yg lain - jus lemon, esen vanilla & akhirnya gelatin - putar lagi hingga bahan2 sebati & kembang - proses ni ambil masa lebih kurang 10-15 minit
  4. Keluarkan biskut base dari fridge. Curahkan adunan cream cheese keatas biskut base - ratakan - simpan dalam fridge semalaman
  5. Topping : campurkan bahan2 - blueberry filling & air panas - agak2 sukatan yg diperlukan kemudian boleh lah dicurahkan keatas ciskek yg telah dikeluarkan dari spring foam tin.
* lenkali aku nk doublekan bahagian tengah tu (adunan creamcis) nnt baru ler cantik tinggi ciskek ku iteww...& dah pasti ler... lagi siooookkkkk nk makan ciskek tu kannn...ahahhaha
* penggunaan almond cookies ni turut membantu kesedapan ciskek ni.. mmg sedap sangat berbanding penggunaan biskut jenis/perasa yg biasa tu





Okeyh.. dah siap ciskek ku... maaf larr ye..w/pn ciskek ni versi yg aku buat tp mmg x dinafikan idea tu datang dari resipi2 ciskek yg ada dipasaran waktu ni... jika ada persamaan... ianya adalah satu kebetulan & minta dihalalkan ye... :)

4 comments:

ME's Delight said...

salam k.masz..ni nk tanya ni..loyang berapa inci ni?sodap je nmpk keknya..

checkie said...

cunnyer kek akak!nmpk sgt sedap..nak pi umah akak ler mcm ni..hihihi

masz_73 said...

Me's,
wslm.. haaa... lupo laks.. dh edit tu.. 18cm.. mekasih nanye :)


checkie,
cun ker? hehehhe.. mekasih... meh ler dtg umah nnt akak wat lagi tuk awak.. ;)

blogresipi said...

Cantiknye ciskek akak... sebijik cam kat secret recipe!