Tuesday, November 24, 2009

ANEKA BENTUK ROTI

Ehem3x..... ;)


mari2.. mari kita makan roti... bukan roti benggali tapi ini roti melayu... baaaaaaaaaaiikkkk punyeeeee.. ahahhaaha... lembut & gebussss.... nyum3x.... :) x sempat nk susun2 masuk bakul rotan de... lam dulang jer lambak... amik2... jgn rebut2 ye... :)

sardin roll (polo knor), mini sosej pizza, roti sosej roll montokss pon ado!! :))


Resipi roti basic sweet dough dari Mamafami - mcm bese aku kebek kat gobok AhMatGebu... sbb nk dapatkan feel gebuss2x tu... ahaksss... ampppooonnnss mat... hehehhee.. selamat ari rayo.. aji :) den C & P yo resipi tu dari umah ko tu yo mat.... :)


Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
6 g garam
4 g bread improver
5 g gluten (mat ganti dgn bread softerner)
80 g gula halus
11 g instant yeast
1 biji telur gred A
190 g air ( = 190 ml)
30 g mentega
30 g lemak sayur

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan lemak sayur, kedalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah lemak sayur dan mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Rehatkan 10 minit, tutup dengan kitchen towel. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on" bila lepas 30 minit, biarkan lagi 10 minit dalam breadmaker, kemudian keluarkan doh dan ikuti langkah seterusnya...
  2. Bahagi2kan doh tadi (40 g setiap bahagian). Bentukkan ikut kreativit masing2, sama ada diisi inti, dibuat roti sosej atau pun dibuat roti ala2 sanggul, ditabur keju atau badam...
  3. Bila siap alih kan ke dalam dulang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel dan biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit).
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 10 - 12 minit, atau bergantung pada oven masing2....
mekasihhh banyak2 kat Mamafami yg bagi resipi yg marbeles nih!.. asik dok pakai resipi ni jer.. senang betul!! :)


hepppp3x... jangan rebut2x... beraturrrrrrrrrrrrr.... hmmmmmpppphhh :P

8 comments:

MamaFaMi said...

Dah beratur lama dah ni, tak dapat-dapat roti lagi... dari keroncong dah rock and roll dah perut ni! Hehehe... gebus bedebus dan macam-macam adaaaaa kat 'Kedai Roti Melayu'...hihihi...

Azita said...

ntah...k.ita pun dah beratur lama! tak dpt2 lg pun....! merajuk ni....

LOVE2COOK said...

Wow, mcm2 roti ada di sini! kekeke! Sedapnyaaa! ;)

indahhouse said...

Salam kak masz,
betul kata kak LOVE, aneka roti nih. syoknya kalu ada bread mixer. ;)
Selamat hari Raya AidilAdha, buat kak masz sekeluarga

ai said...

TAKMO BERATOR!!!!

kak, sila pos roti kau kt opis aku ni kak..lapor!!

masz_73 said...

Mamafami,
mama x yah beratur.. amik jer.. tp yg lain tu kena beratur..kakkakaka..

Azita,
jgn merajuk.. beratur dulu.. babab kang! :P


Love,
ngeee.. kalo ada BM mmg senang keje pastu mmg bule buat mcm2 jenis roti sekali bakar.. :)


Indah,
cepat ler p borong BM tu skunk ada YES.. aritu akak beli utk kngah..RM499 jer.. berbaloi2.. :))
salam aidiladha..


Ai,
dah dapt lom roti yg akak pos tu? :P

Leyza said...

masz, tolong la akak ni.akak dh ada BM ni tp xtau nk mula ktner.tlg ajr n tgk2 kan boley?

tq...

masz_73 said...

Leyza,
hehehhe... nnt kita ada masa kita tunjuk step by step ye.. kita pn masih terkial2 jugak ni.. ngeee :P