Tuesday, September 1, 2009

KELOPONG & LAPIS NYONYA

Bila cuti kije, bule ler buat lebih2 sikit tuk buke pose kan.... hajat hati nak buat macam2 tp oleh sebab terganggu dek sessi menerai, mengetes & mencuba toys baru.. ;) so aku buat 2 jenis jer larr kuih tuk buka pose semalam. Lagi pun mmg dah lama ngidam nak makan tp sbb kesuntukan masa, terpaksa larr peram hajat dihati.. tengok kat umah kengkawan yg especially SURIRUMAH fulltime dahhh lamaaaa diorang buat. huhuhuhuhu... sorang pon x hantar sepiring kat umah aku... huhuhu... :(( ~ baru belah batu bertangkup........ ~ :((

Nak x nak kena larr buat sendiri... pasalnyer batu belah batu bertangkup pun x jumpo dah zaman ni... :P


Ni dioooo.... kueh kelopong @ ondeh2 @ buah melaka pebretku dibulan pose
Tentu uols pening2 lalat kan kenapa pulak tetiba nama KELOPONG ~ kena sebut LO & PONG tu lembut je.. bukan cam sebut pingpong tu ye... cuba sebutttt.... K.E.L.O.P.O.N.G......

contoh :

LO >> LOK HENG (yg kat KOta Tinggi nunn.. (kg den) tp jgn bunyikan K.. cukup setakat LO jer...

PONG >>> PONGkis ~ alat bercucuk tanam ... amik yg bunyi depan jer... tp sebut dgn cara lemah lembut ye..


hehehhehe...bukan saje jer aku nk ajar cara sebutan kelopong tu... sebabnya kalo uols bukan dari cucu cicit atau berdarah orang negori sembilan... mmg ler x penah dengar nama kuih tu camtu.. lagi pun kena sebut betul2.. kalo x... hancusss... cam laki den (myking) ponek dah den ajar.. masih jugak x lulus2 menyobut kelopong nih!!...haiiihhhhh..... :P

Haaa... sape yg dh tau sebut tu... angkat tangan... haaa.... nampak dah... Ziehelmy, Mat Gebu & Rrozie x yah angkat tangan... ekau sumo tu mmg dh tau sobut dah kann... hehhehe :)




Ni kuih RUMAH PANGSA @ KUIH LAPIS NYONYA resipi den cilok dari umah Mat Gebu (maintain gobu lagi ko bulan poso ni matttt? :P )

Permintaan dak iqa suh wat 'kuih pink' kata nye.. tp bila dah buat dia makan sikit larr pulak..haihh.. tp nasib baik ada lagi sowang yg suka..myking... heehehhe... licin... sedappp & x brape manis mmg kena sangat larr kat tekak kitaorang nih!... tima kacih daun keladi ya mat... :)
lupa laks.. kenape diberi nama kueh rumah pangsa... kan dia berlapis2 cam rumah pangsa... ahakss... sebutannya.. lu pikir sendri larrr... ahahhaha :P

9 comments:

phalla said...

you site his nice, could you exchange my link?
here is my link
I hope you can share friend ship me..
http://khmerlovenews.blogspot.com
thanks you in advance

Rozie said...

patut lah den tersodak-sodak kek obesi ni...ghupo eee ado yg menyobot...
kelopong oh kelopong(buat den terliur!!)

Mohd Kamal said...

kak masz..KE..LO..PONGGGGGGG!!!hehhe ebtui dak ambo sebut tuh??? ..ni tengah belajar sebut kelopong ..memang gelak besar baca cara kak masz mengajor cara sebut ..kalu ada video lagi cepat kami pandai sebut kak masz!! hehe

ijayuji said...

leerrrrr!! KELOPONG tu onde2!!! TERLOPONG jap!! hihihi.... eeeeee..nak 10 ketul!!! sedapnyer!!! tgk tu mcm2 dia masak nak kuih lapis tu jugak!!! :D

zaliana said...

kak masz: ambil perhatian yek..yg komen nama mohd kamal tu kan..komen ambo tau...heheh silap tadik..kuar account google che abe lah pulok( padan mukaku huhu gelak lagi kat KE..LO..PONGGG tuh)

Ms AiReEn MoHd said...

salam kakak...bg la resepi kueh lapis tuh...eryn mcm nak bikin jerk...tapi tak tau la kakak

masz_73 said...

phalla,
thanks for dropping by here, sure of course will share link with u too..:)


Rozie,
ahahhaha... tersodak ko.. tp tersodak tongah makan ko? ahaks.. elehhh.. kelopong yg sonang iteww sekolip mato ekau leh buek.. :P


Mohd Kamal @ Zaliana,
haaa tu larr.. gelak lebih2 bulan pose ni.. sampai terpakai id cik abe.. hehhehe.. tu larr ingat jugak nk letak video lagi senang orang nk belajar kan... muahahhaha :P


ijayuji,
jgn ko terlopong melopong jer mek Jah... kang masuk lalat.. batal lak pose tu.. hehhehe... ala.. awak tu lagi ler hebat masak2 tu.. :P


Ms.Aireen Mohd,
alalalala.. sowi2.. lupa lak nk letak link/resipi kat situ ye.. ok2 nnt akak C&P dari umah Tuan Sifoo Tuan Mat Gebu tu ye.. hehhehe.. :P

anese said...

Kuih ni la paling byk nama..kat klate lagik pelik namanya kak...mls nak tulih..sbb kadang ada bunyik cam 18 sx je...haha...sib baik family ku tak panggil ondeh2 je...kiki

masz_73 said...

anese,
ye ker ada lain lagi nama kuih kelopong tu? kalo dh bunyi seakan2 18sx tu kita tunggu lepas bulan pose larr ek..kang kureng pahle pose laks.. ahahahahha :P